Vårdcentralens hjälpande hand i 43 år

I 43 år har Tommy Thuresson varit en värdefull del av Vårdcentralen i Kisa. Idag går vaktmästaren, reperatören och teknikern, även kallad verksamhetens allt-i-allo, i pension och avslutar därmed en långlivad familjetradition som började år 1923.

Vid panncentralen på baksidan av vårdcentralen i Kisa har Tommy Thuresson hållit hus i alla år. Foto: Dennis Petersson

Vid panncentralen på baksidan av vårdcentralen i Kisa har Tommy Thuresson hållit hus i alla år. Foto: Dennis Petersson

Foto:

KISA2018-06-15 08:00

Lite i skymundan, bakom den annars lättigenkännliga vårdcentralen i Kisa, ligger panncentralen. Det är här, i den unika byggnaden, som Kisasonen Tommy Thuresson hållit hus, varit stationerad och redo att fixa alla möjliga problem som kan uppstå på en vårdcentral. Idag försvinner vaktmästarens hjälpande hand då han går i pension efter över 40 år på en och samma arbetsplats.

– Det är med blandade känslor jag går i pension. Det känns bra och rätt, men det är lite osäkert hur verksamheten kommer att skötas efter mig, menar trotjänaren.

Under de många åren har Thuresson varit ett nödvändigt stöd för alla som jobbar på vårdcentralen i Kisa. Han känner till byggnadens samtliga vrår, vet hur arbetet fungerar och har alltid, glad och full av energi, kommit till undsättning vid små som stora driftstörningar, allt från trasiga mikroskop till ventilationsproblem och trasiga lampor.

– I en sån här verksamhet behöver ju allt fungera hela tiden, så det är en jättebra service vi har haft. Tommy har hjälpt till med allt vi behöver hjälp med kan man säga. Han är och har varit helt fantastisk, trevlig och alltid vänlig. Akuta insatser kommer vi inte få hjälp med på samma sätt i framtiden, vi kanske får vänta till flera dagar framöver, så Tommy kommer verkligen att saknas på alla sätt, berättar vårdenhetschefen Susanne Karlsson.

I och med Tommy Thuressons pension är det en långlivad familjetradition som når sitt slut, en tradition som började för 95 år sedan. Hans farfar, Thure Johansson, tillträdde då tjänsten som mäster och ansvarig över vaktmästarna vid det gamla sjukhuset. Därefter tog Tommys far, Olle Thuresson, samma bana år 1950 innan Tommy själv höll traditionen vid liv genom att efter sin utbildning bli anställd på samma arbetsplats år 1975. Sammanlagt har de tre generationerna varit en livsviktig resurs vid vårdcentralen i 112 år.

– Anledningen till att vi alla stannat så länge måste vara att vi trivts med jobbet helt enkelt, det är ett bra arbete. Det är fritt och man kommer den övriga personalen väldigt nära. Samarbetet med alla parter har fungerat väldigt bra och kamratskapen och all den uppskattning jag fått är det jag värdesatt allra mest, förklarar den mångfasetterade vaktmästaren.

Många förändringar har skett under, den snart pensionerade, Kisabons 43-åriga karriär. Han har haft flera olika arbetsgivare, tagit hand om avlidna vid vårdcentralens långvårdsavdelning och reparerat mängder av olika maskiner. Han har till och med varit påväg att sluta två gånger, men som denna artikel är ett bevis på har han blivit kvar och är numera den person som känner till verksamheten på vårdcentralen bäst av alla. Tack vare detta har han fått ett erbjudande om konsultuppdrag vid en eventuellt ombyggnad av vårdcentralen.

– Jag hoppas givetvis att de väljer att bygga om byggnaden, och inte bygga en ny. Det är en originell byggnad som är värd att bevaras, avslutar Tommy Thuresson.

Efter 43 år går nu vårdcentralens allt-i-allo Tommy Thuresson i pension. Han har varit en livsviktig resurs för verksamheten. Foto: Dennis Petersson
Efter 43 år går nu vårdcentralens allt-i-allo Tommy Thuresson i pension. Han har varit en livsviktig resurs för verksamheten. Foto: Dennis Petersson

Tommy Thuresson

År: Fyllde 65 i mars

Uppvuxen: Västra Vägen, Kisa

Bor: Kölefors, Kisa

Familj: Frun Marie och barnen Anna, Linnea och Emil

Fritidsintressen: Sommarstugan i Mjölkvik, fiske, skogspromenader, motorcykeln Suzuki Intruder 1 400 och trädgårdsarbete. "Jag kommer ha mycket att syssla med som pensionär".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om