"Utveckla tillgången till bredband"

Bredbandsutbyggnaden på landsbygden i Kinda står i princip still. Nu vill Moderaterna i Kinda utreda om Kinda kommun kan bygga ett 25-tal master för ta emot signaler för både bredband och mobiltelefoni.

Moderaterna i Kinda vill utreda bredbandsutbyggnaden. Fr v Anne Bergman Gustafsson, Christer Seegersten, Björn Hoflund och Mona Damm

Moderaterna i Kinda vill utreda bredbandsutbyggnaden. Fr v Anne Bergman Gustafsson, Christer Seegersten, Björn Hoflund och Mona Damm

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-08-14 05:00

– Vi inom moderaterna är starkt drivande till att utveckla tillgången till bredband på landsbygden, säger Björn Hoflund.

Tillgången på bredband och mobiltelefontäckning brister på stora områden på landsbygden i Kinda. För boende, näringsliv och besökare i Kinda och för den framtida kommunala servicen och vården kommer mobiltäckning och bredband vara en grundförutsättning.

Om två år, 2020, ska 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/s och 2025 ska hela Sverige har tillgång till snabbt bredband. Detta har regeringen satt upp som mål.

– Moderaterna har i många år varit pådrivande bakom den utbyggnad av bredband som hittills skett i Kinda men vi är ännu inte i mål eftersom stora delar av landsbygden ännu saknar tillgång till bredband, säger Björn Hoflund.

Mobiltelefontäckningen har försämrats kraftigt på landsbygden under senare år genom att operatörerna inte bygger ut i den takt med utveckling och ökade volymer. Lika illa är det med fiberutbyggnaden som har stannat upp i stora delar av den svenska landsbygden genom investeringarna är för höga och statliga stöden otillräckliga.

– Det här har skapat mycket besvikelse bland medborgarna. Vad vi behöver göra är att sätta upp ett antal master i Kinda kommun och ta in signaler för både bredband och mobiltelefoni. Det behövs ett 25-tal master utöver de som finns idag och nu vill vi ge kommunen i uppdrag att utreda om kommunen kan bygga masterna, säger Björn Hoflund.

En mast kostar runt 70 000 kronor. Till det tillkommer bland annat montering, marköp/arrende och framdragning av el.

– En del i det här är att få med operatörerna som hyr in sig på masterna, vilket skulle finansiera en utbyggnad av mastnätet, säger Björn Hoflund.

Enligt Björn Hoflund råder en politisk enighet kring moderaternas förslag.

Totalt handlar det om en investering för Kinda kommun på cirka tio miljoner kronor.

– VI kommer att ta frågan i samhällsbyggnadsnämnden under hösten. Någon utredning kommer inte att kunna starta innan valet, det hinner vi inte med, säger Björn Hoflund som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Det viktigaste målet är att erbjuda internet till alla hushåll och företag i Kinda kommun.

År 2025 ska hela Sverige har tillgång till snabbt bredband
År 2025 ska hela Sverige har tillgång till snabbt bredband
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!