Tavlan – ett arbetsmiljöproblem

En tavla som Kinda-profilen och konstnären Matte Liegnell målat blev ett arbetsmiljöproblem för kommunledningen i Kinda efter att den hängts upp i biblioteket i Kisa.

Matte Liegnells tavla blev ett arbetsmiljöproblem

Matte Liegnells tavla blev ett arbetsmiljöproblem

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-09-14 19:30

– Jag har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön inom kommunens verksamheter. Det här ligger inte i kommunens linje med att skapa en god arbetsmiljö, säger kommunchef Rosie-Marie Fors.

Vad det handlar om är den tavla som Kinda-profilen och konstnären Matte Liegnell målade under sommaren efter sin frustation över att Kindagårds café i Kisa lades ner i våras.

För två veckor sedan satt Matte Liegnell på Stora Torget i Kisa och visade sin tavla föreställande två män sittande i knäet på en tredje och därtill en mängd citat på flera plakat.

När så Matte Liegnell visat sin tavla tog han kontakt med bibliotekschef Thomas C Ericsson om att få sätta upp tavlan i biblioteket i Kisa. Och så blev det och tavlan hängdes upp i bibliotekets sammanträdesrum.

– Jag ser det som att bibliotekets roll är att främja yttrandefriheten och värna om det fria ordet och såg inte tavlan som något politiskt budskap utan att den skildrade den debatt som varit kring Kindagårds café. Jag ville sätta upp tavlan för att visa upp den för fler, säger Thomas C Eriksson.

Det här gillades inte av kommunledningen. Det började förra tisdagen när kommunchef Rosie-Marie Fors skickade ett mail till Thomas C Eriksson om att han skulle ta ner tavlan.

– Det gjorde jag inte, för jag menade att tavlan skulle vara kvar för det fria ordets skull.

I fredags dök Rosie-Marie Fors tillsammans med kommunens personalchef Peter Utter upp på biblioteket och krävde att tavlan skulle bort.

– Jag la fram samma argument som tidigare men de hävdade arbetsmiljöargumentet då en enskild tjänsteman hängts ut på tavlan. Jag gick med på en kompromiss. Jag låste dörren till sammanträdesrummet och tavlan fick hänga kvar på väggen, säger Thomas C Ericsson och fortsätter:

– De beordrade mig att ta ner tavlan. Hade jag inte gjort det vet jag inte vad som hänt. De har väl sina skäl. Jag vill vara lojal mot Kindaborna. Biblioteket ska främja yttrandefriheten.

De tre männen på bilden är kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande Roger Rydström (S) och socialchef Joachim Samuelsson. Måhagen och Rydström sitter i Samuelsson knä. Det här menar Rosie-Marie Fors är en kränkande handling mot en enskild tjänsteman.

– Så är det och då måste jag som har huvudansvaret föra arbetsmiljön för kommunens anställda agera och det är vad jag har gjort nu. Vi ska inte ha sådana här saker som är kränkande i kommunens lokaler.

Så du kommer att titta till bibliotekets lokaler framöver?

– Nej, det kommer jag inte att göra, säger Rosie-Marie Fors.

Att ta ner tavlan strider inte mot yttrandefriheten och det fria ordet?

– Det kan inte jag bedöma. Det får andra svara på, säger Rosie-Marie Fors.

Socialchef Joachim Samuelsson är försiktig med sina kommentarer.

– Jag tycker generellt inte att det är bra att man gör sådana här tavlor. Skulle det ha varit mina medarbetare som hängts ut så här skulle tavlan bort direkt. Att man hoppar på mig från alla håll, det får jag stå ut med.

Så du känner dig inte kränkt?

– Det vill jag behålla för mig själv hur jag ser på det. Vad jag kan säga är att jag inte tycker det är ok, säger Joachim Samuelsson.

Roger Rydström har tidigare sagt att han inte har något emot Matte Liegnells konstnärliga begåvning.

I måndags togs tavlan bort från biblioteket.

Matte Liegnells tavla togs bort från biblioteket i måndags
Matte Liegnells tavla togs bort från biblioteket i måndags
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om