Synpunkter på arbete

Redan under dag ett av kommunhusets fasadrenovering reagerade uppdragsgivaren Kindahus på allvarliga säkerhetsbrister i arbetet, något som även många Kindabor tidigt uppmärksammade.

Kindahus var snabba med att uppmärksamma säkerhetsbrister vid fasadmålningen av kommunhuset i Kisa. Foto: Dennis Petersson

Kindahus var snabba med att uppmärksamma säkerhetsbrister vid fasadmålningen av kommunhuset i Kisa. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kisa2018-06-13 17:00

Enligt ett ramavtal som det kommunala fastighetsbolaget Kindahus tecknade år 2014 är det Linköpingsföretaget Måleri & Kakel i Östergötland AB, MKAB, som i dagsläget är utförare av stiftelsens måleriuppdrag. När den omfattande fasaduppfräschningen av kommunhuset i Kisa inleddes för cirka två veckor sedan var många Kindabor snabba med att reagera på projektets arbetsgång, så även Kindahus. Redan första dagen kontaktade stiftelsens ledning entreprenören för att påvisa de brister som de uppmärksammat.

– Det första jag såg, redan första dagen, var att när målarna var uppe på takkupolerna gick de ur sina korgar utan säkerhetsutrustning och då sa jag till vår fastighetschef att stoppa arbetet vilket vi som beställare har skyldighet att göra. Vi har varit i kontakt med företagets Mikael Häggebrink som bedyrar att de följt alla myndighetskrav och säkerhetsföreskrifter och han bad om ursäkt att deras personal missat detta, berättar Jan Skarin, vd för Stiftelsen Kindahus.

På sociala medier var det många Kindabor som ifrågasatte målarnas arbetsmetoder och när vi kontaktade en av MKAB:s ägare, Robert Lindholm, för en kommentar var han ovillig att prata om det omfattande fasadprojektet.

– Alla anklagelser på Facebook är helt fel, folk är bara ute och surfar. Allt är i sin ordning och vi har pratat med både kommunen och stiftelsen. Vi har bestämt oss för att inte lämna några kommentarer, vi lägger locket på, svarade Lindholm.

Enligt Jan Skarin finns det idagsläget inga säkerhetsbrister.

– MKAB bedyrar att de åtgärdat bristerna och nu använder målarna till och med livbälten i skyliften, så nu står de stadigt i sina korgar, berättar han.

Efter sommaren kommer stiftelsen att uppdatera sina ramavtal och genomföra upphandlingar för respektive fackområde för sig. Denna upphandlingsprocess kommer att påbörjas efter sommaren och förhoppningen är att kontrakten är tecknade innan årets slut.

Det var många som lyfte på ögonbrynen för arbetsgången när fasaden på kommunhuset i Kisa skulle fräschas upp. Foto: Dennis Petersson
Det var många som lyfte på ögonbrynen för arbetsgången när fasaden på kommunhuset i Kisa skulle fräschas upp. Foto: Dennis Petersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om