Störande och skrÀmmande kajor i Rimforsa

1000-tals kajor skapar irritation i Rimforsa.

Kajorna flyger fram över hustaken i stora flockar och skapar irritation.

Kajorna flyger fram över hustaken i stora flockar och skapar irritation.

Foto: Morgan Karlsson

Rimforsa2018-07-13 11:00

Under flera Är har kajorna varit ett problem pÄ orten, menar flera Rimforsabor som vÄr tidning talat med. Det Àr pÄ de stora silobyggnaderna som fÄglarna verkar ha sitt nÀste. HÀrifrÄn tar de sig flera flygturer varje dag, dÄ de i stora flockar flyger över hustaken och runt om i samhÀllet.

Tidningen har talat med nÄgra av de Rimforsabor som menar att fÄglarna utgör ett problem för samhÀllet. De sÀger att invÄnare har kontaktat kommunen angÄende kajorna, men fÄtt svaret att man inget kan göra Ät problemet. Under samtalet med ortsborna kommer det stora sjok av kajor flygande och sveper över hustaken.

– De Ă€r ju 1000-tals och vĂ€rst vĂ€sen för de om kvĂ€llarna vilket gör att det Ă€r svĂ„rt att somna. NĂ„gra av dem gĂ„r till och med till attack. Det rĂ„der rena Hitchcock-stĂ€mningen dĂ„ de kommer i stora flockar och skriker och flyger lĂ„gt över husen, menar de samlade Rimforsaborna.

– Det kĂ€nns ju inget vidare dĂ„ man bjuder hem gĂ€ster och sĂ€tter sig ute för att Ă€ta eller grilla och de kommer som ett stort, svart moln över trĂ€dgĂ„rden. VĂ„ra körsbĂ€rstrĂ€d rensar de pĂ„ ett ögonblick och dĂ€r sitter de sedan och smutsar ner.

De boende menar ocksÄ att fÄglarna tidigare ska ha gÄtt till attack mot mÀnniskor och berÀttar om en hÀndelse som ska ha intrÀffat för nÄgra Är sedan.

– Kajorna hade ungar och dĂ„ blev de vuxna fĂ„glarna rent av farliga. En morgon kom jag kom till jobbet och hittade blod i hallen. Det visade sig att en lokalvĂ„rdare blivit attackerad och hackad i huvudet sĂ„ att hon fick köras till vĂ„rdcentralen. Inget jag vill uppleva igen. Denna tjej Ă€r fortfarande skrĂ€ckslagen för dessa fĂ„glar, berĂ€ttar Ă€nnu en Rimforsabo.

HÀndelsen ska ha skett i nÀrheten av en förskola och kommunen ska dÄ ha lÄtit dÄvarande kommunjÀgare skjuta en fÄgel.

– Den hĂ€r gĂ„ngen lĂ€t kommunen en kommunjĂ€gare skjuta en fĂ„gel och hĂ€ngde upp den för att avskrĂ€cka andra fĂ„glar. Det gjorde faktiskt nytta, sĂ€ger en person som undrar varför kommunen inte kan göra nĂ„got liknande igen.

Kinda kommuns miljö- och hÀlsoskyddsinspektör Tina SvÀrdh tror dock inte att avskjutning av fÄglar vore en effektiv lösning.

– Visst finns det kommunjĂ€gare, dock tror vi inte pĂ„ att det hjĂ€lper. TvĂ€rtom sĂ„ skulle det kunna samla Ă€nnu flera fĂ„glar. Nej, avskjutning tror jag inte pĂ„, det Ă€r nog istĂ€llet fodertillgĂ„ngen som gör att de valt att samlas dĂ€r de gör. Det Ă€r semestertider hĂ€r nu och jag vet inte om kommunen har nĂ„gra direkta lösningar att arbeta vidare med, informerar Tina SvĂ€rdh.

HÀr pÄ silobyggnaden har kajorna sitt nÀste.
HÀr pÄ silobyggnaden har kajorna sitt nÀste.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om