Så fungerar Peters toauppfinning

Peter Monell i Kisa kommer om några veckor vara på plats på Innovationsmässan på Universitetssjukhuset i Linköping för att visa upp sin produkt, en toastol som med ett knapptryck tvättar rumpan ren och torkar den torr.

Peter Monell började med toa-idén i mitten på 1980-talet

Peter Monell började med toa-idén i mitten på 1980-talet

Foto: Peter Monell

KISA2018-10-17 08:00

– Jag började redan 1985 med att ta fram en toastol med en bidéfunktion, säger Peter Monell och fortsätter:

– Idén till stolen kom från rörmokare Lennart Granberg i Linköping. Han ville att jag skulle hjälpa honom med en bidé till en toalettstol. Det slutade med att Lennart tillverkade två bideer.

Chefen på Linköpings kommun för bostadsanpassning fick upp ögonen för produkten.

– Och på den vägen är det. Det blev min produkt. År 2010 vann jag en upphandling i Norge med den här toaletten och blev ensamleverantör till hela norska marknaden, till folk i hemmen som inte klarade sin hygien själva.

Det rullade på riktigt bra för Peter Monell men han kom på andra tankar.

– Ja, det blev helt enkelt för stort för mig. Jag sålde företaget och blev anställd i Norge som produktchef. Jag for runt i hela Europa och marknadsförde produkten.

Han slutade för ett par år sedan.

– Jag fick agenturen för Sverige på mina gamla produkter. Jag tog kontakt med Trygghetsrådet och presenterade mina idéer. De skickade mig sedan vidare till ALMI som i sin tur sammanförde mig med designern Björn-Åke Sköld från Norrköping, säger Per Monell och fortsätter:

– Vi förstod varandra direkt och efter snart tre års samarbete har jag nu den optimala bidé-sitsen framme.

Peter förklarar hur bidén fungerar:

– Bidé-sitsen monteras direkt på den befintliga toalettstolen i hemmet. Den ansluts till varmt och kallt vatten samt ström. Ett tryck på en knapp gör att man bli garanterat ren i rumpan. Efter ytterligare ett tryck blir man även torr. Man bestämmer själv hur länge man vill sitta på toalettstolen för att bli ren och torr. Ytterligare en finess är att stolen är nattbelyst både in- och utvändigt.

Tillsammans med Karlstad kommun driver Peter Monell ett projekt där äldre brukare med behov av bidé-toaletter får dessa inmonterade i sina hem och bekostade av kommunen.

– Projektet har både varit lyckat och uppmärksammat i regionen och fler kommuner runt Karlstad är redo att låta sina medborgare få ta del av denna typ av välfärdsteknik.

I dag producerar toa-sitsen i liten skala då kostnaderna för tekniken i början är låg men styckpriset per produkt är högt.

– Målet är att hitta en medfinansiär och någon som vill föra utvecklingen framåt, säger Peter Monell.

Ett par tryck på knappen gör rumpan både ren och torr
Ett par tryck på knappen gör rumpan både ren och torr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om