Riksdagsman besökte Ydre och Kinda

Andreas Norlén, moderat riksdagspolitiker och ordförande i konstitutionsutskottet, besökte under fredagen Ydre och Kinda för att bland annat diskutera integration och räddningstjänst

Räddninsgchef Thomas Blixt och riksdagsman Andreas Norlén

Räddninsgchef Thomas Blixt och riksdagsman Andreas Norlén

Foto: Lars-Göran Bexell

YDRE/KINDA2018-08-10 22:10

Fredagen var det en hektisk dag för Anders Norlén, moderat riksdagspolitiker på riksdagens östgatabänk och ordförande i konstitutionsutskottet när han besökte Ydre och Kinda. Först ut var ett besök på Dekaltrim i Rydsnäs. Ägaren Klas Pettersson berättade om företaget som startade som enskild firma 1991 i Linköping.

– Sedan flyttade jag företaget först till Norrköping sedan till Tranås och 2002 till Rydsnäs när jag själv flyttade till Ydre.

År 2008 blev namnet Dekaltrim och flytten gick till lokaler i Österbymo.

– Vi blev trångbodda i Österbymo och flyttade till Rydsnäs igen för knappt två år sedan och utökade lokalytan med 2 000 kvadratmeter till 3 000 kvadratmeter, säger Klas Pettersson.

Totalt har företaget 17 anställda, 14 i Rydsnäs och tre i filialen i Södertälje. Omsättningen förra året landande på 15 miljoner kronor.

– Jag känner att vi i dag har en lagom stor kostym. Vi säljer i stort sett bara på postorder.

– Vi i moderaterna har flera förslag på hur det ska bli lättare att driva företag. Hur upplever du att det är att driva företag i Ydre?, undrade Andreas Norlén.

– Det är ett mycket bra företagsklimat i Ydre. Det finns i princip ingen byråkrati. Det är korta beslutsvägar inom de kommunala väggarna. Men, visst, jag har förståelse att många vill ha enklare regler för att driva företag.

Nästa besök för Andreas Norlén var i kommunkontoret i Österbymo.

– Förra gången jag besökte Ydre fick jag information om de insatser som kommunen gjorde för att bidra till det omfattande mottagandet av ensamkommande under flyktingkrisen. Nu ser jag fram emot att få veta vad som hänt sedan sist.

På mötet deltog Ydremoderaterna Peter Bergquist, Henrik Isacsson och Camilla Kall Gunnarsson samt från kommunen, planeringssekretare Pär Fransson, teknisk chef Urban Tordsson och Louise Tollemark från Ydrebostäder.

– Vi redovisade hur det ser ut i dag. Vi har ett HVB-hem med tio-tal ungdomar som kommer att läggas ner i höst och ersättas med stödboende. Vi har lyckats bra med integrationen under de förutsättningar som vi har, säger Henrik Isacsson.

Eftermiddagen för Andreas Norlén började på Kisa torg med kommunpolitikerna och partikamraterna Björn Hoflund, Christer Seegersten, Mona Damm och Anne Bergman Gustafsson.

Dagen avslutades med en träff med Kindas räddningschef Thomas Blixt. Christer Seegersten inledde:

– Vi inom moderaterna kommer att lägga fram ett förslag om att Kinda kommun ska starta frivillig brandutbildning. Dels för att hur man som frivillig eller markägare ska agera när en brand upptäcks och dels hur man kan delta i släckningsarbetet. Vidare att markägare ges kunskap om eftersläckningsarbete och vilket ansvar man har. Detta är ett sätt att öka det gemensamma ansvaret i samband med att brand bryter ut.

– Det är ett alldeles utmärkt initiativ. Det är ett bra sätt att visa på hur man som enskild individ tar ansvar. Vi har lagt fram ett program för att stärka den civila verksamheten. Det är viktigt att försvarsmakten hjälper till och att vi har en nationell ledning vid en stor krissituation. En annan del och viktig är att förbättra villkoren för deltidsbrandmännen som till exempel a-kasseregler och föräldraersättning. En annan del är att förstärka hemvärnet från dagens 21 000 personer till 30 000 personer.

I Kinda har under sommaren räddningstjänsten ryckt ut på 25 skogsbränder. Förra året var antalet sex skogsbränder

Dekaltrims Klas Pettersson och riksdagsman Andreas Norlén
Dekaltrims Klas Pettersson och riksdagsman Andreas Norlén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om