Räddningstjänsten i behov av hjälpande händer

Samtliga brandstationer i Kinda har fulla styrkor, men ändå är kommunens räddningstjänst i stort behov av fler deltidsbrandmän. Om någon i personalen slutar, eller av annan orsak inte kan arbeta, står räddningschef Thomas Blixt utan ersättare.

"Ingen är skapad till brandman", menar räddningschef Thomas Blixt. Räddningstjänsten behöver personal med olika styrkor. Foto: Dennis Petersson

"Ingen är skapad till brandman", menar räddningschef Thomas Blixt. Räddningstjänsten behöver personal med olika styrkor. Foto: Dennis Petersson

Foto: Dennis Petersson

KINDA2018-06-20 13:00

I den bästa av världar står människor på rad för att bli deltidsbrandmän och om Kindas räddningschef Thomas Blixt fick drömma fritt skulle han ha en lista på namn, med färdigutbildade kandidater, som han kunde vända sig till om den ordinarie personalen behövde förstärkning, men så är inte fallet. I dagsläget står räddningstjänsten i Kinda helt utan ersättare, något som oroar räddningschefen.

– Alla de som är anställda idag har den utbildning vi önskar, men vi har ingen som är påväg in, vilket vi alltid brukar ha. Situationen har säkert uppstått någon gång tidigare, men då under en betydligt kortare tidsperiod än nu, berättar Blixt.

Även om frivilliga hörde av sig till räddningstjänsten idag skulle situationen vara pressad. Innan anställningsavtalen är skrivna, utbildningarna genomförda och läkarundersökningarna godkända kan det ta ett halvår innan den nyanställde är redo att arbeta, i värsta fall upp mot ett år.

– Alla nyanställda måste gå RTÖG:s preparandsutbildning och den ska genomföras både på hösten och våren. Det finns ett jättebehov av de här utbildningsplatserna i hela länet, alla stationer har brist på deltidsbrandmän, och tyvärr kan bara 24 stycken utbildas varje år. Därför kan det vara så olyckligt att det inte finns några platser kvar när vi väl behöver en, förklarar räddningschefen.

Kindabrandmannen vill flytta fokus från de krav som ofta förknippas med brandmannayrket och istället lyfta fram de många möjligheter som finns med åtagandet. Han anser att marknadsföringen måste trappas upp på en nationell nivå och han vill att alla typer av människor ska lockas till att anta utmaningen.

– Vi behöver de människor som är stora och starka, de som är tekniska och de som är mjuka och bra på att möta personer. Ingen är skapad till en brandman utan alla har möjlighet att bli brandman på sitt unika sätt. Man ska inte tro att man ska behöva lyfta 110-kilo i bänkpress, det handlar inte om det, utan det handlar om att vara en medmänniska i en grupp som tar hand om tredjeperson, menar Thomas Blixt och avslutar:

– Jag tror att många är oroliga att binda upp sig och vi har många gånger pratat om att gå över till ett fyraveckorsschema där deltidsbrandmännen har jour en gång i månaden. Det tror jag är framtiden.

Kindas räddningschef Thomas Blixt står helt utan utbildade ersättare om någon i personalen skulle sluta, eller av annan orsak inte kan arbeta. Foto: Dennis Petersson
Kindas räddningschef Thomas Blixt står helt utan utbildade ersättare om någon i personalen skulle sluta, eller av annan orsak inte kan arbeta. Foto: Dennis Petersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!