Nytt mekaniskt skåp i Svalsjö

Under vintern har Per Helldorff arbetat med att skapa ett nytt mekaniskt skåp. "Are you lonesome tonight" står nu färdigt i kabinettet och redo att visas upp för besökarna.

Det är här i snickeriverkstaden som Per Helldorff skapar sin sensuella mekanik . Foto: Morgan Karlsson

Det är här i snickeriverkstaden som Per Helldorff skapar sin sensuella mekanik . Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2018-05-04 15:15

Per Helldorff har ägnat sig åt sin sensuella mekanik sedan 2009. För att visa upp dessa mekaniska skåp för allmänheten har han skapat ett mekaniskt kabinett, vilket innebär ett rum fyllt med träföremål som rör sig och spelar upp små scener då du vevar på dem. För att få allt att fungera så är det en imponerande teknik och samspel mellan kugghjul, hävstänger, vippbrädor med mera.

Vid fyrvägskorsett tar Per och frun Anna Helldorff emot besökarna i det gamla handelshuset från 1895.

Cristoffer Polhem

- Här har vi en fantastisk plats med publikt läge, berättar Per Helldorff medan han visar vår tidning runt i sin verkstad där skapelserna utvecklas och blir till.

- Det som inspirerat mig är knäpphärveln med dess genomtänkta teknik och räkneverk samt uppfinnaren Cristoffer Polhem som var tidig med att fundera ut många smidiga lösningar inom gruvmaskiner. Vidare skapade han myntpräglingsmaskiner och många slussar till flera kanaler.

Till säsongsöppningen

- Knäpphärvelns snäckväxlar och kugghjulsprinciper inspirerade mig att använda tekniken i mina skåp. Under vintern har jag nu skapat ännu ett skåp som jag totalt gick in i.

- All min tid gick åt att skissa på ritningar och sedan börja tillverka delarna som jag behövde. Tre månaders hårt arbete har nu gått och "Are you lonesome tonight" är nu färdig att visas upp, avslutar Per Helldorff.

När man börjar veva så öppnas snart dörrarna och det ena efter det andra händer inne i skåpet. Här syns också de imponerande kugghjulen och övriga genomtänkta ting som får det hela att fungera. Allt klart lagom till säsongsöppningen.

Vinterns arbete ägnades åt den senaste skapelsen. "Are you lonesome tonight".
Vinterns arbete ägnades åt den senaste skapelsen. "Are you lonesome tonight".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!