Ny utbildning ska leda till jobb

Utbildningen Jobbspår inleds vid Kinda lärcentrum i slutet av oktober. Ett av målen för bildningsnämnden är att säkra arbetskraft inom vård, skola och omsorg.

Ulf Johansson (S) väckte förslaget som nu ska förverkligas.

Ulf Johansson (S) väckte förslaget som nu ska förverkligas.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-10-20 10:00

Undervisningen vid Kinda lärcentrum i Kisa startar vecka 44. Sexton personer har sökt, antingen till barn- och utbildningsprogrammet eller till omvårdnadsprogrammet.

Samtliga är i dag elever som pluggar svenska för invandrare (SFI). Studierna inleds med en orienteringskurs över tio veckor.

– För att eleverna ska få bekanta sig med ämnena och hur det är att plugga på svenska, säger Sara Frank, kvalitetssamordnare vid bildningsförvaltningen.

När det lackar mot jul är det dags att välja inriktning för fortsatta studier efter nyår.

Nämndens ordförande Ulf Johansson (S) kläckte idén i våras.

– Det är i linje med kommunens ambitioner att hitta folk till vård, skola och omsorg. Jobbspår blir också en väg som underlättar till studier och en väg in i samhället för våra nysvenskar.

David Wenhov (LPo), andre vice ordförande i nämnden, ser också Jobbspår som ett embryo till en gymnasieskola i Kinda efter nedläggningen av industriprogrammet vid Allhamra för snart ett år sedan.

Undervisningen sker i samverkan med kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet och ryms inom bildningsnämndens budget.

David Wenhov (LPo) ser den nya utbildningen som ett embryo till en gymnasieskola i Kinda.
David Wenhov (LPo) ser den nya utbildningen som ett embryo till en gymnasieskola i Kinda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om