Ny majoritet plöjer i politisk mittfåra

Fyra partier bildar Kindas nya regering för mandatperioden 2019–2022. Kvartetten består av C, L, LPo och S.

Fyra partier bildar Kindas nya majoritet. Bakre raden Tina Malm (LPo), Evelina Lindh (C), Rosmarie Nelson (C) och Veronica Gullbrandsson (L).
Sittande: Torbjörn Mellgren (S), Pierre Ländell (LPo), Anders Ljung (C), Lars Karlsson (L) och Conny Forsberg (S).

Fyra partier bildar Kindas nya majoritet. Bakre raden Tina Malm (LPo), Evelina Lindh (C), Rosmarie Nelson (C) och Veronica Gullbrandsson (L). Sittande: Torbjörn Mellgren (S), Pierre Ländell (LPo), Anders Ljung (C), Lars Karlsson (L) och Conny Forsberg (S).

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-09-24 19:49

Det nya politiska samarbetet presenterades vid en pressträff i Leoparden i Kisa på måndagskvällen.

Partiernas representanter betonade att fyrklövern har bra samsyn och personkemi samt bred kompetens i politik och sakfrågor.

– Vi tänker väldigt lika och det är viktigt att vi går i ett mittenspår för att klara av stormar och för att få bredare beslut, sa Lars Karlsson (L).

Initiativet till att bilda en majoritet togs av S som är kommunens största parti efter valet nyligen. Conny Forsberg har varit partiets förhandlare tillsammans med partikamraten Torbjörn Mellgren.

– Initialt hade vi en dialog med nuvarande majoritet (S/M/KD). Men M ville inte, vilket de var väldigt tydliga med. Och KD hörde aldrig av sig.

Forsberg vände sig då till L som redan före valet ingått en allians med C. Båda partierna tackade ja och nu krävdes samarbete med ytterligare ett parti för att bilda majoritet.

Budet gick till LPo där Pierre Ländell är gruppledare.

– Vi hade mycket diskussion innan vi sa ja. För oss är det viktigt med mittenpolitik och att vi får ett bra politiskt klimat.

Den blivande majoriteten filar just nu på en politisk plattform som ska bli klar i början av oktober.

Klart är att kärnfrågor som vård, skola och omsorg ska stå i fokus. Men också en förbättrad dialog med medborgare, kommunens tjänstemän och även med den blivande oppositionen.

De fyra partierna är överens om hur ledande poster i nämnder och styrelser ska fördelas, men här återstår ett förankringsarbete bland medlemmarna.

Inledningsvis ska kommunfullmäktiges presidium väljas den 15 oktober. Här är det spikat att ordförandeposten går till C och att en vice ordförande ska besättas av S.

C/L/LPo/S-majoriteten får tillsammans lägga beslag på 19 stolar i fullmäktige medan oppositionen får ta plats på de övriga 16 stolarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om