Nu har skolan vidtagit åtgärder

I en anmälan till Skolinspektionen tidigare i år får Ydreskolan i Österbymo skarp kritik. En förälder beskriver situationen som ohållbar där tryggheten och arbetsron lider stora brister. Ydre kommun ser allvarligt på ärendet och har vidtagit åtgärder.

Charlotte Gremar Engdahl, utbildningschef i Ydre kommun, ser allvarligt på anmälan och har tillsammans med skola och övrig ledning jobbat hårt för att lösa problematiken. Foto: Dennis Petersson

Charlotte Gremar Engdahl, utbildningschef i Ydre kommun, ser allvarligt på anmälan och har tillsammans med skola och övrig ledning jobbat hårt för att lösa problematiken. Foto: Dennis Petersson

Foto: Dennis Petersson

ÖSTERBYMO2018-06-15 14:00

Det var den 4 april 2018 som en förälder i Ydre kommun anmälde Ydreskolan i Österbymo till Skolinspektionen. Enligt anmälan framgår att situationen i en av skolans lågstadieklasser är ohållbar och att elevernas studiemöjligheter är bristfälliga.

Myndigheten beslutade att överlämna anmälan till huvudmannen, alltså Ydre kommun, för utredning och eventuella åtgärder. När dokumenten landade på utbildningschef Charlotte Gremar Engdahls bord såg hon allvarligt på situationen och har sedan dess, tillsammans med skolan och övrig ledning, jobbat hårt för att lösa problematiken. Nu är ärendet avslutat hos Skolinspektionen, men långt ifrån hos Ydre kommun.

– Vi har jobbat stenhårt för att få en bra skolgång för alla elever. Vi har haft flertalet möten där vi presenterat hur organisationen ska se ut i framtiden och hur vi ska jobba med de delar av verksamheten som fanns med i den aktuella anmälan. Vi har också fått bekräftelse från föräldrar som tycker att vi har gjort ett bra jobb, berättar utbildningschefen och fortsätter:

– Men med det sagt är inget klart, det här är ett långsiktigt arbete. Vi ska följa upp utvecklingen och där ska bland annat jag finnas med under hela vägen.

I anmälan skriver föräldern också att kommunen helt skyller den uppkomna situationen på ombyggnationen av lokaler för årskurs ett till tre, men Ydres utbildningschef menar att det är många olika variabler som påverkar.

– Det är klart att den tuffa situation som ombyggnationen har inneburit har påverkat alla inblandade, men det är absolut inget som vi skyller allting på. Det har funnits väldigt många orsaker till detta. Vi har haft sjukskrivningar, många olika vuxna i klassen, vilket aldrig blir bra, och nu har vi gått på djupet med att den här klassen ska få en bra fortsättning. Vi vill inte skylla ifrån oss på något sätt, utan vi har tagit den här kritiken på största möjliga allvar, säger Charlotte Gremar Engdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!