Musikdagar kommer till Kinda

Årets upplaga av Östergötlands musikdagar inleddes lördag den 11 augusti. I veckan står två Kindaplatser som värdar för konserterna.

Staffan Mårtensson.

Staffan Mårtensson.

Foto: Peter Jigerström/Arkivbild

Kinda2018-08-11 20:00

På tisdag blir det konsert i Hägerstad nya kyrka, och på torsdag är det på Valö festplats som det kommer att höras ljuva toner.

– På tisdagen i Hägerstad kommer Östgöta brasskvintett att spela och Markus Lindberg att hålla föredrag. Brasskvintetten är en del av länsmusiken här, som ingår i östgötamusiken. Det blir musik från Lutters tid kan man säga. Det handlar om Lutter och östgötarna. Det kommer att berättas om vad Lutter betydde för oss svenskar i kalla norden, och speciellt för östgötarna då. Det var stora förändringar i Sverige då, jag kan tänka mig att det blir ett väldigt intressant föredrag om vad det fick för betydelse för oss lokalt, berättar Staffan Mårtensson, konstnärlig ledare för Östergötlands musikdagar.

Två dagar senare, på Valö, blir det istället jazz för hela slanten. Det är en tradition i musikdagarna att ha en sommarjazz med östgötabandet i just Kinda. De senaste åren har det varit just på Valö då platsen har varit väldigt uppskattad.

– Den här killen som är solist som ska spela, Vincent Nilsson, är en fantastisk trombonist. Han spelar till vardags i Danska radions storband. Han är väldigt gospelinfluerad i sitt spel. Så det blir mycket svängigt och bluesigt och så. Han är solist med östgötabandet på konserten. Repertoaren kommer att vara väldigt varierad och tillgänglig, säger Staffan Mårtensson

Totalt sätts 23 konserter upp mellan den 11 och 18 augusti. Den avslutande hålls i Linköpings Missionskyrka klockan 19.00 på lördagen den 18 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!