MP vill se ett öppnare Kinda

Med fokus på transparans, öppenhet och adekvat information fortsätter Kinda-Postens reportageserie inför Valet 2018. Vad finns det för framtid i kommunen och vad ska locka de yngsta väljarna kvar? Miljöpartiets Pontus Wessman är säker på sin sak.

"Vi behöver adekvat information", menar Pontus Wessman som tycker att informationskanalerna, som Kinda kommuns hemsida, är viktiga för samhället. Foto: Dennis Petersson

"Vi behöver adekvat information", menar Pontus Wessman som tycker att informationskanalerna, som Kinda kommuns hemsida, är viktiga för samhället. Foto: Dennis Petersson

Foto:

KINDA2018-06-18 19:30

"Jag vill ses på er redaktion", skriver miljöpartisten Pontus Wessman på frågan om intervjuplats. Med beslutsamhet stiger han in genom dörren vid Stora Torget i Kisa och på frågan om hur ungdomar ska lockas kvar i ett samhälle som Kinda svarar han rakt på sak.

– Adekvat information. Genom åren har jag sett hur en vuxenvärld spridit desinformation på grund av sina politiska agendor. Ett exempel är skolreformen där man tog bort högskolebehörighet från vissa yrkesförberedande linjer. För att hålla alla dörrar öppna sa man att ungdomarna skulle välja studieförberedande program fast det i själva verket är helt tvärtom. Många har planerat sina liv efter detta, efter lögner och halvsanningar, menar Pontus Wessman.

Idag är behovet stort vad gäller personal med rätt yrkesutbildning, både i Kinda, men också på landsbygden runt om i hela Sverige. Kindapolitikern är väl medveten om att bostäder till rimliga kostnader, fungerande kommunikationer och möjlighet till jobb med utvecklingspotential är viktiga frågor för de yngsta väljarna, men han vet också att de mjuka värdena spelar en stor roll.

– I det traditionella svaret som alla politiker ger är ju de här frågorna i fokus, men jag vet att några av de absolut största anledningarna till att ungdomar väljer att stanna kvar i en kommun är öppenheten, fördomsfriheten och att man kan hitta likasinnade utan att bli helt dömd. Ungdomar vill kunna påverka samhället och sin framtid, för att det ska kunna ske måste vi ha ett transparant samhälle, säger Wessman, som vill se att Kinda utvecklar mottagningssystemet för allmänhetens idéer och åsikter.

En fråga som han personligen driver, och som handlar om att tillgodose den efterfrågade yrkeskompetensen, är att kommunen ska erbjuda småföretagen utbildningspengar. Kinda Lärcentrum ska bistå med de teoretiska kunskaperna och det hela skulle vara som ett lärlingsprogram, bara att företagen skulle slippa de många kostnaderna som det hela innebär idag. En annan fråga som står högt i kurs, även hos partiet, är att fler ungdomar och kvinnor ska lockas in i politiken.

– Kan man få både fler ungdomar och kvinnor att vara med och påverka får man ett helt annat stuk på kommunen. Det blir väldigt mycket asfalt och stålrör när det bara är män som engagerar sig, men kan ungdomar och kvinnor vara med får vi en annan politik som ligger närmare både min och miljöpartiets agenda, med lite större fokus på mjuka värden, förklarar Wessman och fortsätter:

– Vi har redan skrivit en motion om speciella utbildningstillfällen för kvinnor, för att få dem att vilja ta steget in i politiken, men när man inte håller sig till sanningen, när man inte håller sig till schyssta metoder och när man använder härskartekniker, då vill varken ungdomar eller kvinnor vara med.

När det gäller kommunens utveckling ser även miljöpartisten Wessman att transporterna och kommunikationerna är centrala för att människor ska vilja stanna i Kinda. Stångådalsbanan behöver rustas upp och målet ska vara att få ner restiden mellan Kisa och Linköping till 30 minuter, något som aldrig är möjligt genom upprustning av riksvägen. Politikern hoppas även på att förarlösa bilar i framtiden ska underlätta för kommunikationerna i kommunens utkanter.

– Vi vill helt enkelt att det ska bli intressantare att bo i Kinda, avslutar Wessman.

Pontus Wessman

Ålder: 52

Bor: Utanför Kisa, men ska snart flytta till Hycklinge

Uppvuxen: Gamleby

Aktuell: Etta på kommunlistan, etta på regionlistan för Kinda, Åtvidaberg, Söderköping och Valdemarsvik samt femma på riksdagslistan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!