Minskad arbetslöshet i länet – ökning i Kinda

Arbetslösheten totalt i länet fortsätter att gå ner för tolfte månaden i rad. Kinda visar dock en något högre arbetslöshet medan Ydre har lägre jämfört med för ett år sedan.

Arbetslösheten har gått ner för tofte månaden i rad

Arbetslösheten har gått ner för tofte månaden i rad

Foto: Jessica Gow/TT

KINDA/YDRE2018-10-12 22:00

­– Vi har under en lång tid sett en mycket stark arbetsmarknad. Det leder till att allt färre personer anmäler sig som arbetssökande och att många arbetslösa får jobb. Den starka efterfrågan på arbetskraft gynnar även personer som står längre från arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten sen helhet fortsätter att sjunka i östergötland. I slutet av september var 17 400 personer helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd och det är en minskning med över 1 000 personer jämfört med förra året. Minskningen gäller såväl inrikes som utrikes födda. Totalt i landet var 342 750 personer arbetslösa, vilket är en minskning med 16 500 personer.

I Kinda var förra månaden 213 personer arbetslösa, vilket är elva fler jämfört med september 2017. I Ydre var det motsatt, här har arbetslösheten sjunkit med fyra personer till 67. Lägst arbetslöshet i länet har Söderköping och Ydre med 4,1 procent följt av Åtvidaberg med 4,6 procent. Tuffast på arbetsmarknaden är det i Norrköping som har en arbetslöshet på 10,7 procent. Länssnittet i länet ligger på 9,9 procent och i landet en procent lägre.

Även utvecklingen för ungdomsarbetslösheten (18-24 år) fortsätter att vara positiv, då den sjunkit oavbrutet under en period av sex månader.

– Även om ungdomsarbetslösheten går ner är det viktigt att motivera till utbildning för de som kommit till Sverige på senare tid och är unga. Vi behöver också fortsatt aktivt arbete med andra insatser som leder till arbete som till exempel subventionerade anställningar, säger Annika Sundén.

I länet var den siste september 2 600 ungdomar arbetslösa, vilket var 350 färre jämfört med samma period förra året.

I Kinda var 44 ungdomar helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det var exakt lika många som förra året. i Ydre var 43 ungdomar arbetslösa, vilket var fyra färre jämfört med september förra året. Länets lägsta ungdomsarbetslöshet har Ydre med 5,5 procent följt av Linköping och Åtvidaberg med 7,5 procent. Högst ungdomsarbetslöshet har Motala med 16,7 procent.

Under september anmäldes 3 923 lediga platser till länets arbetsförmedlingar. Det var i stort sett samma antal lediga platser som september förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!