Med 200 miljoner i potten

Planeringsarbetena pågår för fullt. Åtta miljoner är anslagna till just projekteringsarbetet och hela ny- och ombyggnationen av skolan och förskolan i Rimforsa är kostnadsberäknad till 148 miljoner.

Kinda2018-05-05 00:00

Parallellt pågår förberedelserna för en ny räddningsstation för 50 miljoner kronor.

-Nu vill vi göra detta rätt. Så grundligt vi bara kan. När det gäller Rimforsa kravställer vi precis nu, tillsammans med verksamheten, exakt vilka behoven är.

Det är Ida Härnström på Kinda kommun som är projektledare för det hela och hon vill inte uppge några tider när projekteringen ska vara klar.

-Nej, vi vill ha full koll på det själva eftersom det är ett så stort och viktigt jobb. Egentligen skulle det väl ha varit klart nu, det här förberedande arbetet, men vi anser att det är bättre att identifiera alla behov redan från början.

Underarbete

Hon berättar att "verksamheten", alltså skolan, har lämnat ett första utkast där behoven och önskemålen beskrives. Nu inleds en granskning av dessa dokument, med uppdraget att försöka hitta samordningsvinster och därefter specificera underlaget.

-När det är klart gör vi en sammanställning och går ut med ett första samråd, bland annat till berörda i Rimforsa. Men vi hämtar också in andra aspekter på det hela, förutom det självklara, nämligen skolans behov. Det kan röra sig om vad kosten säger och vad de har för önskemål, fastighetsavdelningen och driftavdelningen, lokalvård med mera.

Det finns således ett startbeslut för det inledande projekteringsarbetet på åtta miljoner kronor. Men innan en projektör kontaktas i enlighet med det kommunala ramavtalet, så sker alltså ett ordentligt underarbete.

Till semestern

Parallellt med skolbyggnationen i Rimforsa fortskrider arbetet med ny räddningsstation i Kisa. Även i det fallet följs det kommunala ramavtalet.

-Jag fick uppdraget så sent som för några dagar sedan, säger Mats Heinemark på Projektallians i Sverige AB i Norrköping. Och det innebär att jag inte hunnit mer än titta lite snabbt på upphandlingsföreskrifterna.

Projektledaren i Kinda, som även i detta fallet är Ida Härnström, har gjort ett utkast som Heinemark har att förhålla sig till.

-Jag vet att det här är ett viktigt ärende för Kinda och jag vet att det även brådskar. Jag kommer att arbeta efter tidsplanen att försöka få in anbuden innan sommaren, göra en utvärdering och en tilldelning just efter semestern, kanske tidig höst.

Enklast möjligt

Vad är det rent konkret för något då ägnar arbete åt?

-Det är mycket administrativa saker att undersöka och ta ställning till - ja, rent juridiska perspektiv. Det är viktigast för mej, och även om vi här på företaget har stor erfarenhet av liknande uppdrag så är min erfarenhet att det inte spelar så stor roll om hur själva byggnaden är utformad, eller vad det handlar om.

-Det är andra aspekter som är viktigast att ta ställning till nu. Som exempelvis hur vi ska utforma underlaget för att få så många som möjligt att räkna på det, som möjligt. Det stämmer som du säger att det varit en högkonjunktur inom byggbranschen och att det varit svårt att locka entreprenörerna.

-Min personliga uppfattning är att vi vinner på att göra underlaget så enkelt som möjligt. Det finns alla möjligheter att väva in en massa parametrar, utöver priset. Men förutom självklara saker som krav på referensobjekt och kvalitet, så är det bra om vi håller det enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!