Många lockas till torghandeln i Kisa

Det är inte riktigt lika fullt som på sommaren. Men en fredagsförmiddag i oktober lockar ändå mycket folk till torget.

Höstblommor och minipumpor blir dagens fynd för Emeli Ydringer.

Höstblommor och minipumpor blir dagens fynd för Emeli Ydringer.

Foto: Hedda Themner

Kisa2018-10-12 22:00

– I dag ska jag handla blommor till höstplanteringen. Jag brukar svänga förbi torghandeln i Kisa ibland, säger Emeli Ydringer.

Hon är en av de kunder som tagit sig till Stora torget en solig oktobermorgon. Blommorna och en prydnadspumpa köper hon av Tomas Svensson från Stormbäckens frukt och grönt.

– Jag står här varje fredag året runt. Kisaborna är bra, trevliga och köpvilliga, säger Tommy Svensson.

En annan försäljare som också står på torget alla fredagar är Tord Johansson. I Äggbilen säljer han potatis, och så klart ägg.

– De flesta som kommer och handlar är stammisar. Men på sommaren är det också många sommargäster, säger Tord Johansson.

Bland stånden går Gerty Alvin omkring och håller fram sina lotter. Hon säljer dem för Hörselskadades förening i Kinda. Nästa fredag ska de vara många fler från föreningen på plats. Då är det de hörselskadades dag, och medlemmarna från Kinda är på torget under förmiddagen. Hon tycker att det börjar avta med torgkunder, men en del folk är det alltid.

På en parkeringsplats lite bortanför de andra försäljarna sitter Åke Karlsson på en stol. Framför sig har han ett litet bord med en duk och honungsburkar uppradade på. Han är med i Rimforsa biodlarförening, och har 10 bisamhällen. På Sommaren kan det motsvara runt 70-80 000 bin per samhälle.

– Jag hoppas att honungen jag har räcker till nästa säsong, den honungen är klar i juli månad. Det har varit ett lite dåligt år när blommorna blommade över tidigt, berättar Åke Karlsson, innan han får nästa honungskund.

Åke Karlsson säljer honom från sin egen biodling.
Åke Karlsson säljer honom från sin egen biodling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om