"Man tyckte att chefer var jobbiga"

Hemtjänstens personal i Kinda har under en längre tid riktat kritik mot både det ena och det andra. Nu har hemtjänstens verksamhetschef Mattias Lillvik Starlead slutat.

Efter sex månader som verksmhetschef för hemtjänsten i kinda hoppar nu Mattias Lillvik Starlead av.

Efter sex månader som verksmhetschef för hemtjänsten i kinda hoppar nu Mattias Lillvik Starlead av.

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-06-15 21:30

­– Det blev helt enkelt ett omöjligt uppdrag då jag inte fick någon stöttning uppifrån, säger Mattias Lillvik Starlead.

Mattias började sin tjänst som verksamhetschef för hemtjänsten i Kinda den 1 september förra året.

– Jag kom till en ganska bister atmosfär. Personalen hade tyckt att deras chefer var allmänt jobbiga. Jag fick direkt börja bygga upp ett förtroende mellan mig och mina medarbetare och fick igång en betydligt mer samarbetsvänlig hemtjänst, säger Mattias Lillvik Starlead.

Sedan i september har, enligt Mattias Lillvik Starlead, mycket gjorts inom hemtjänsten:

– Vi har infört akutväskor, det har bildats ett palliativt team och sjuksköterskorna har fått mer stöd. Personalen fick bättre självförtroende då de fick säga vad de ville och tyckte.

I början av året fick hälften av hemtjänstens personal gå på utbildning men det fanns inte medel för hela yrkesgruppen, så att andra hälften fick ingen utbildning.

– Det här var inte alls bra och skakade om i personalgruppen. Tyvärr så är det så att det uppifrån har skapats en pyramidorganisation med flera led. Det här fungerar säkert i en stor kommun men inte alls i en liten kommun som Kinda. Det är ju så att budskapet ner till personalen på golvet försvinner med ojämn belastning för chefer och låg kompetens, säger Mattias Lillvik Starlead.

Mattias Lillvik Starlead säger vidare har personalen ofta får ett nej, istället för ett ja eller en förståelse.

– I en frisk organisation tar man ofta till sig av kritik och bättrar sig. I en sjuk organisation letar man efter den som är skyldig till felen.

En tuff sommar väntar nu hemtjänsten.

– Det är ju så att hemtjänsten kommer att ha ett tufft schema hela sommaren och man kommer att nå högsta nyttjandegraden. Jag har försökt att få hemtjänsten på fötter sedan jag började i höstas men tyvärr har det känns som att jag har blivit motarbetad för de idéer jag har och det känns väldigt tråkigt tycker jag, säger Mattias Lillvik Starlead som nu har slutat som verksamhetschef för hemtjänsten och lämnat Kinda kommun.

– Men det är lugnt jag har redan nytt jobb.

Joacim Samuelsson, förvaltningschef på vård och omsorg:

– Jag kan hålla med om att det har varit väldigt olyckligt med den stora omsättningen av chefer inom hemtjänsten. För övrigt har jag inga kommentarer till Mattias Lillvik Starlead uttalanden. Vi gör det bästa av situationen och vår personal gör ett jättejobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!