Liberalerna vill ha ökad trygghet

Polisen minskade närvaro har nu fått Liberalerna i Kinda att agera. Nu vill man se poliser i Kinda igen och att kommunen upphandlar trygghetsväktare

Lars Karlsson (L) vill öka tryggheten för medborgarna i Kinda

Lars Karlsson (L) vill öka tryggheten för medborgarna i Kinda

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-08-15 15:30

– VI känner en oro över samhällets framtida kapacitet att säkra våra medborgares trygghet. Polisen omorganisation har inneburit en kraftigt minskad närvaro i Kinda kommun och vi ser rekryteringsproblem inom räddningstjänsten, säger Lars Karlsson, Liberalernas strake man I Kinda.

Enligt Liberalerna i Kinda har "polisens omorganisation havererat".

– Vi som bor på landsbygden betalar lika mycket skatt som alla andra och borde därmed erhålla samma service av rättsapparaten, säger Lars Karlsson.

Enligt polisens egen rapport har inbrottsstatistiken ökat markant i Kinda.

– Vi tror att det här beror på att det är minskad polisnärvaro. Vi upplever även att problemen har ökat då många vittnar om både inbrott och stölder runt om i kommunen under senaste halvåret, säger Lars Karlsson och fortsätter:

– Vi har även fått indikationer att handlare slutat anmäla mindre stölder eller snatteri på grund av allt för långa telefonköer och långa inställelsetider. Det här kan få allvarliga konsekvenser på framtidens resursprioritering inom polisväsendet.

Liberalerna vill nu se att Kinda kommun bör ställa krav på ökad polisiär närvaro i kommunen.

– Statistik utifrån antalet poliser per invånare och i förhållande till antalet brott visar att vi borde kunna öka den polisiära närvaron betänkligt. En sådan förändring tar tid och vi i Liberalerna är därför villiga att avsätta medel för att initialt öka närvaro och bryta trenden, säger Lars Karlsson.

Liberalerna pekar på tre punkter. Det är att kommunen skyndsamt tar fram en skrivelse till Polismyndigheten och utrycker sin oro och krav på ökad polisiär närvaro. Att 250 000 kronor avsätts föra tt upphandla trygghetsväktare under en initieringsperiod för ökad strategisk närvaro i Kinda kommun. Sista och tredje punkten är att kommunen tar fram en plan för hur man kan öka och bibehålla en god trygghet för medborgarna i Kinda kommun.

Liberalerna i Kinda vill se fler poliser i Kinda
Liberalerna i Kinda vill se fler poliser i Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!