Krogig väg till skolinvigning

Invigningstal, sång, fanfar på trombon, tårta och glass var ingredienserna när Grabeskolans nya lokaler i Österbymo invigdes i går.

Eleverna sjöng efter invigningstalet

Eleverna sjöng efter invigningstalet

Foto: Lars-Göran Bexell

ÖSTERBYMO2018-09-20 19:00

– Det är en stor dag i dag när vi äntligen får inviga Grabeskolans nybyggda lokaler. Här har personalen fått vara med och tagit fram lokalerna så att de har blivit anpassade efter bästa sätt, men det har varit vissa problem innan skolan var färdig, sa kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C) i sitt invigningstal i går.

Därefter klippte Sven-Inge det blågula bandet som Emese Unger i årskurs 2 a och Capri Pälsgård i årskurs 2 b höll i.

Lotta Gremar Engdahl är barn- och utbildningschef i Ydre:

- Vad vi har väntat på den här dagen.

Och visst är det så. Efter flera möten och informationsträffar under våren 2014 så drog byggnationerna igång under hösten samma år. Förra våren tog det dock stopp när Ydre kommun valde att avbryta samarbetet med byggentreprenören.

– Entreprenören höll inte vad som ingick i kontraktet så att vi valde att avbryta. Detta gjorde att bygget fördröjdes ett år, vilket är olyckligt. En ny totalentreprenör fick kontraktet i höstas och allt var klar i april i år, säger Urban Tordsson, teknisk chef på Ydre kommun.

Budgeten för bygget var satt till 16 miljoner, vilket inte räckte till på grund av föreningar och ny upphandling.

– Vi har inte riktigt klart för oss än vad merkostnaden blir, en gissning är att skolan blir runt två miljoner kronor dyrare än beräknat, säger Urban Tordsson.

Innan elever, personal, politiker och andra intresserade knallade in i de nya lokalerna bjöd barnen på sång och Kristian Eriksson på en fanfar.

I Grabeskolan går 140 elever från förskoleklass till årskurs tre och skolan. Här är även lokaler för fritidshem.

Rektor för skolan är Elsie Johansson:

– Det här är verkligen en festdag. Ydre kommuns slogan är att kommunen ska vara ett attraktivt alternativ och det har verkligen politikerna visat, då vi nu har en ny fin skola.

– Det är väldigt många steg innan det blir en skola. Jag vill jämföra det med en ketchupflaska. Tar man den som är av glas, går det väldigt trögt men byter man till plastflaskan så kommer nästan allt på en gång och så har det känts med det här skolbygget. Först gick det trögt, men sedan gick det fort, sa Urban Tordsson.

– Att vi nu är klara är tack vare att det är många som har hjälpts åt så att saker och ting har kommit på rätt plats, sa Elsie Johansson.

Invigningen vaslutades med kaffe och tårta för de vuxna och glass till alla barn.

Kristian Eriksson bjöd på en fanfar
Kristian Eriksson bjöd på en fanfar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!