Inge fick komma ut och pimpla igen - Vimmerby Tidning

Inge fick komma ut och pimpla igen

”I hela mitt liv så har det varit jobb”

2017-02-16 08:00

Inge Axelsson bor sedan några år på Bergdala äldreboende i Kisa. Han har i stort sett under hela sitt yrkesverksamma liv jobbat som murare. Ett stort intresse han har haft genom alla år är fiske men det är många år sedan som han senast kunde ge sig ut på isen och pimpla. I veckan fick han uppleva sitt stora intresse igen på Kisasjön.

– Det trodde jag nog inte att jag skulle få komma ut och pimpla igen, säger 85-årige Inge Axelsson när han sitter i sin rullstol på Kisasjön med pimpelspöet i högsta hugg.

Det var Johanna Deltén och Pernilla Arvidsson i Kinda kommuns aktivitetsprojekt för våra äldre i kommunen som i tisdags ordnade så att Inge kunde få uppleva sitt stora fritidsintresse igen.

Klockan 13.20 anlände färdtjänsten till Bergdala och tog med sig Inge ner till badstranden vid Cap Jocke och med starka armar rullade Johanna och Pernilla ut Inge i sin rullstol på Kisasjöns is.

Inge föddes i Hornsberg och flyttade tillsamman med pappa Henning och mamma Elsa och sina fem syskon till Fågelsrum när han var fem år.

– Farsan han var statare, det hette så på den tiden. När jag var sju år flyttade vi till Grytvik som låg under Väsby. Mina syskon var äldre än mig och jag fick gå ensam gå till skolan i Droppetorp i sex år. Sjunde året gick jag fortsättningsskola i Horn, säger Inge Axelsson.

Sedan var det jobb som gällde för Inge.

– Som 13-åring började jag jobba ensam i skogarna hemma. Jag högg bland annat gengasved. Det var inte frågan om jag skull hugga mej, nej det gällde att tjäna pengar, säger Inge.

År 1950 började ett års värnplikt på I 4 i Linköping för Inge.

– När jag hade mycket ordnade min brorsa Gunnar jobb på Slipers i Södra Vi. Vi impregnerade telefonstolpar med kreosot och det var ju livsfarligt.

Efter tre år började Inge sin bana som murare.

– Jag fick jobb som hantlangare åt murarna Erik Andersson och Ture Larsson i Horn. Det var ett slitgöra ska du veta. Min första lön var två kronor och 50 öre i timmen, säger Inge.

I början av 1960-talet gick Inge själv över till att bli murare.

– De sökte murare i Linköping och jag var på flera storbyggen runt om i stan. Jag jobbade även här i Kisa. Jag och Sune Pettersson murade allt tegel på hyreshusen på Bergdala och det var inte några stenat som vi la dit.

Efter runt 40 år som murare så var kroppen slut på Inge.

– Ja, det hade frestat på kroppen med allt slit, jag gick i förtidspension 1992. Det har varit arbete hela tiden. Jag har inte varit ifrån jobbet en enda dag under mitt yrkesverksamma liv.

Inges två grabbar, Ingemar och Mats, följer i pappas spår.

– Ja, de jobbar på byggen i Linköping båda två.

Inge har bott i Kisa sedan 30 år tillbaka och de sista åren på Bergdala äldreboende.

– Jag trivts jättebra här. Det kostar en del men jag har ganska bra pension sedan jag var på de stora byggena i Linköping, då jag tjänade bra. Pengarna räcker till.

Nu tillbaka till fisket som har varit Inges stora fritidsintresse genom livet.

– Förr var det gösfiske på hösten, gäddsaxar och pimpelfiske på vintern och fiske på sommaren. Fisk de höll jag oss med, säger Inge.

Fiskelyckan på Kisasjön i tisdags blev inte så stor.

– Nej, det blev inte någon fisk. men jag hade några napp. Men det var fantastik att få komma ut på sjön igen, säger Inge Axelsson.

Inge fick komma ut och pimpla igen

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler