Här förvaras den dyra klenoden

För ett par år sedan flyttade AB Sjöexpress sin verksamhet till Kölefors, norr om Kisa. Nu räcker lokalerna inte längre till och man får söka vinterförvaring för båtar på annat håll.

– Båten har plats för fem personer, säger Per-Åke Olsson

– Båten har plats för fem personer, säger Per-Åke Olsson

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-10-15 22:00

Det var nog en och en annan som höjde på ögonbrynen i går när Per-Åke Olsson kom rattande sin bil med en ovanligt lång last efter bilen norrifrån på Storgatan i Kisa. Per-Åke äger tillsammans med Anders Vaernéus AB Sjöexpress som för ett par år sedan flyttade från Rimforsa till Kölefors, till större lokaler som Kölefors Bruk tillverkade yxor i mellan 1912 och fram till mitten på 1960-talet. Nu börjar man även bli trångbodd här och söker lokaler för vinterförvaring av äldre båtklenoder. Och det var just det som Per-Åke var på väg till i går förmiddag.

Vi tar det från början. Anders Vaerneus var för någon månad sedan och besiktade bilen i Kisa, då såg han en skylt om att lokaler uthyres i en fastighet.

– Ja, så var det, säger Per-Åke Olsson som på måndagen rullade in med sin last värd runt tre miljoner kronor.

På den specialgjorda trailern låg en 10,5 meter lång Rumranner. Tillverkad in- och utvändigt i mahognyfaner och med en v8-motor på 400 hästkrafter och med en toppfart över 40 knop.

– Det är en av ett antal byggda kopior av den klassiska båten Rumrunner. Den här är tillverkad i Schweiz där även ägaren finns som har båten i Stockholms skärgård och ville nu att vi skulle förvara den över vintern. Den är ju lite speciell och har plats för fem personer, säger Per-Åke Olsson. Under vintern kommer båten att putsas upp och några småskador lagas.

Välputsad interiör
Välputsad interiör
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!