Han såg branden i sin kikare

När Tomas Monell kände brandröken tog han med sig kikaren upp på berget. På så sätt hjälpte han till att upptäcka och lokalisera skogsbranden i god tid.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Kinda2018-08-10 22:53

Det var vid 20.45-tiden som Tomas Monell tillsammans med markägaren i området kände hur det luktade brandrök utanför Horn.

– Han sa det att vi får gå ut och leta. Så jag gick upp på ett berg där jag brukar gå upp när vi jagar, och så tog jag med mig kikaren. Då såg jag hur det brann en 400-500 meter bort, säger Tomas Monell.

Samtidigt som han ringde 112 gick han bort och började slå ner på elden med en ruska av granris. Tack vare den tidiga upptäckten och att Tomas son kunde hjälpa räddningstjänsten med att lokalisera branden med sin drönare, hann brandområdet inte bli större än cirka 100 kvadratmeter.

– Det är bra att de är på bettet och är ute och spanar på sina marker. Det underlättar ju för oss om vi vet exakt vart vi ska, säger räddningsledaren Teo Jakupovic.

Vid 22-tiden på fredagen uppgav han att branden, som tros ha startat efter ett blixtnedslag i en tall, var under kontroll. De sista styrkorna på platsen trodde han skulle kunna lämna området vid 23-tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!