Guidad vandring vid dubbelgård

Intressant vandring vid den gamla gården.

Byggningarna som skapar dubbelgården är från 1700-talet.

Byggningarna som skapar dubbelgården är från 1700-talet.

Foto: Theodor Nordenskjöld

Ydre2018-07-16 08:00

För några hundra år sedan var Smedstorp en gård som alla andra. I dag utgör de timrade och omålade byggnaderna ett ovanligt inslag i det omgivande landskapet.

I lördags så kunde de som är intresserade av historia och kultur, besöka denna dubbelgård för en guidad tur utförd av lantbruks/byggnadstekniker Bo Lindman, som har guidat här i snart tio år.

Smedstorp dubbelgård är en anrik gård med mycket historia. Man har hittat kvarlämnor från över 3000 år sedan. Det har varit en gård sedan medeltiden och byggnaderna som finns där idag är från 1700-talet. Tvillingstugor och dubbelgårdar har varit vanliga i södra Östergötland och i norra delarna av Småland. Oftast var det två bröder som brukade var sin gård i så kallad sämjedelning. Ibland övergick gården till att brukas av en familj. Smedstorp blev uppmärksammat genom Nordiska museets byundersökningar på 1920-talet.

Gården har varit i samma släkts ägo sedan 1800-talet. Det ser likadant ut idag som det gjorde för 300 år sedan. Även ängarna ser ut som de har gjort sedan urminnes tider.

Idag är området ett kulturreservat och man kan åka dit och beskåda den historiska miljön även när det inte är några guidningar där. I lördags var det dock ett gäng som tog sig via de skogsklädda vägarna fram till dubbelgården för att lyssna till Bo Lindmans berättelser. Utförligt beskrev han om varje hus funktion och historia.

–Det var en mycket lärorik guidning, och det är spännande att leva sig in i hur de hade det på en gård som denna förr i tiden, säger Albin Green, en av besökarna under lördagen.

Bo Lindman guidade om Smedstorps dubbelgård under helgen.
Bo Lindman guidade om Smedstorps dubbelgård under helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!