Förkärlek för cykling resulterade i en lång cykeltur

Vätternrundan blev hans uppvärming.

Det blev få och korta pauser under resan för att komma fram.

Det blev få och korta pauser under resan för att komma fram.

Foto: Morgan Karlsson

Kisa2018-07-18 15:30

– Min förkärlek för cykling började redan som barn i den kurdiska delen av Irak. I juli 2000 så kom jag till Turkiet med 100 dollar i fickan. Att köpa mig en cykel var något som prioriterades högt för att kunna ta mig runt i staden där jag undervisade då jag kunde lite engelska, berättar Heshmat Khosrawi.

– Trots mycket snö så var det cykeln som tog mig dit jag skulle. Till Sverige kom jag sedan i november 2001. Även här sökte jag upp en bra cykel på en second hand butik för 100 kronor. Än en gång så blev detta mitt sätt att ta mig till universitetet för att plugga och till jobbet året runt. Då jag gillar att cykla så har jag även kört Vätternrundan några gånger. Detta är som en dröm för mig. I år körde jag på sträckan på 13 timmar. Detta blev min uppvärmning inför den långa resan som väntade.

– Den 19 juni startade jag resan från Lambohov. I Jönköping hade jag mitt första stopp och övernattning. På morgonen fortsatte resan mot Göteborg där färjan mot Fredrikshamn väntade. Nu var jag tvungen att köra 16,9 mil under dagenför att hinna med båten. Jag nådde så färjan genomvåt på grund av regn. Till slut nådde jag Århus där min mamma bor. Detta via de fina cykelvägarna som finns i landet. I Århus besökte jag också min pappas grav och lade blommor på hans grav.

– Efter några dagar hos min mamma och mina bröder så fortsatte resan mot Tyskland. Ännu ett mål med resan var att besöka min yngsta bror i Hoogeveen, Nederländerna. Sedan tog jag samma väg hemåt igen. Då jag kom till Jönköping så kunde jag inte cykla mer. Kroppen orkade inte mer så det var omöjligt att köra vidare. Jag fick istället ta med mig hem med cykeln på en buss, fortsätter Khosrawi.

Syftet med resan var inte enbart att träffa släkt och vänner, utan Heshmat Khosrawi har också visat att det går att resa och se sig om på ett annat sätt, utan att ha pengar. Samt så ville han se skillnaderna mellan Sverige, Danmark, Tyskland och Holland då det gällde cykelns kultur och utbredning.

– Här är Danmark ett föregångsland. Cykeln är faktiskt det viktigaste miljöfordonet och den kostar inte så mycket. Den är fri från utsläpp och använder alltid förnybar energi, vilket alltid varit en filosofi för mig. Ingen gång under resan som varade mellan den 19 juni till den 6 juli och de 225 milen fick jag lust att ge upp. Resan har inte skrämt mig utan lockar mig vidare. Det som har varit jättekul under resan är att man träffar likasinnade människor. Bland annat en Norrköpingsbo som hade cyklat till 47 länder, han gav mig några bra tips på vägen, avslutar Heshmat Khosrawi.

I Århus lade Heshmat Khosrawi blommor på sin faders grav.
I Århus lade Heshmat Khosrawi blommor på sin faders grav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om