Föreningen laddar inför 100-årsdagen

Hycklinge JUF firar i år hundra år. Det kommer föreningen att uppmärksamma nästa lördag i Höganlid i Hycklinge med öppet hus för allmänheten på eftermiddagen och middag och underhållning för medlemmar under kvällen

Gudrid Hansen firar JUF med kåseri

Gudrid Hansen firar JUF med kåseri

Foto: Lars-Göran Bexell

HYCKLINGE2018-08-11 16:00

I Hycklinge JUF:s första protokoll, daterat den 12 januari 1919, på årsmötet i Hycklinge sockenstuga står det, "En avdelning av Jordbrukarnas Ungdoms Förbund bildades i Hycklinge den 18 augusti 1918". Nästa lördag, vilket är på dagen exakt hundra år sedan föreningen bildades, firas jubileet i Höganlid i Hycklinge.

Den drivande kraften till att föreningen bildades var Axel Jakobsson i Sillstad som valdes till ordförande för 1919 som var det första verksamhetsåret. Föreningens styrelse beslutade i november 1922 att bygga en egen lokal (Höganlid) som stod klar ett år senare och som invigdes med stor fest. Samma år som föreningen bildades arrangerades även en julfest för ung och gammal, söndagen innan jul. I år blir det den 99:e julfesten i ordningen, då festligheterna ställdes in för några år sedan.

Det finns en hel del protokoll, tidningsurklipp och ett och ett annat fotografi från de hundra åren föreningen verkat. Antalet medlemmar vid starten för hundra år sedan var 28 stycken, idag har föreningen 150 medlemmar och många av dessa ställer upp och jobbar helt ideellt. Föreningen som nu laddar inför 100-årsdagen nästa lördag kommer att ha en utställning under eftermiddagen och dessutom bjuds besökarna på kaffe och tårta. Kvällen är medlemmarnas jubileumskväll och då kommer det utöver mat att bjudas på skrönor och kåseri av Gudrid Hansen som har gått igenom en del av Hycklinge JUF:s protokoll, vilket kommer att märkas under kvällen. Alve Gustafsson kommer att vara på plats med sång och dragspel. Sång och musik blir det även med trion Charles Roshamn, Frank Roshamn och Anna Landucci. Sedan följer dans in på småtimmarna till gamla fina låtar.

Jan-Erik Johnsson är ordförande i Hycklinge JUF:

– Hycklinge JUF är en de få JUF-föreningarna som finns kvar i landet. Vi är stolta över allt det jobb vi i styrelsen och våra medlemmar lägger ner år efter år. Så många bokningar som vi haft och har under 2018 har vi aldrig haft något tidigare år.

Nästa lördag är det stort firande i Höganlid och den 1 september är det dags för föreningens höstmarknad som arrangeras för 20:e året. Den 29 september är det en kväll i jaktens tecken och den 27 oktober blir det krogshow med Nöjeskompaniet.

Föreningens stadgar och första protokollet från 12 januari 1919
Föreningens stadgar och första protokollet från 12 januari 1919
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!