"Det största jag någonsin ägt"

Michel Ramnesjö i Kisa har haft ett stort samlarintresse sedan barnsben. Nu har han en outgiven dikt av Gustaf Fröding från 1892 i sin samling.

Michel Ramnesjö med "brefkortet"

Michel Ramnesjö med "brefkortet"

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-05-22 07:55

– Jag har köpt och samlat både smått och stort genom åren, men frågan är om inte den här dikten är det största jag någonsin ägt. Det är en jättegrej, säger en omåttligt glad Michel Ramnesjö när han visar upp dikten skriven av Gustaf Fröding 1892.

Och det är inte hela historien kring dikten, nej den är skickad på ett "brefkort" till Karl Josef Alfred Hedenstjärna som var chefredaktör på Smålandstidningen mellan 1890 till 1898.

Gustaf Fröding föddes 22 augusti 1860 på Alsters herrgård i Värmland och dog den 8 februari 1911 i Stockholm. Fröding var en välkänd författare, poet och journalist. Han har gett ut ett stort antal diktsamlingar, där kanske den mest kända är "Stänk och flikar" från 1896. Gustaf fröding hade under 1890-talet kraftiga kulturdebatter med Hedenstjärna och vem vet han kanske ville lugna ner känslorna och skickade en dikt på baksidan av "brefkortet".

Michel Ramnesjö hittade Frödings dikt i en samling av runt 1 500 tyska vykort och "brefkort" som han köpte av Eksjö Filatelistklubb.

– Det var när jag hade gått igenom ungefär hälften av korten som jag hittade Frödings dikt som inte har publicerats, det är en jättebomb.

Både Örebro Museum och Fröding-museet har visat stort intresse för dikten.

– Ja, vi får väl se var den hamnar. Det kan bli så att den stanna kvar i mitt eget kassaskåp. Vad den är värd är svårt att säga, men det är klart dikten har aldrig publicerats och den är skriven av Gustaf Fröding, så ett värde har den, avslutar Michel Ramnesjö.

Dikten på baksidan av "brefkortet"
Dikten på baksidan av "brefkortet"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!