"Det går inte att oroa sig, dock är vi beredda"

Då det pågår flera okontrollerade bränder i Sverige så kollar vi av beredskapen hos Räddningstjänsten i Kinda.

Det finns alltid en fungerande handlingsplan och beredskap för en eventuell brand. Dock råder ett resurskrävande läge just nu.

Det finns alltid en fungerande handlingsplan och beredskap för en eventuell brand. Dock råder ett resurskrävande läge just nu.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda2018-07-19 06:00

– Just nu pågår det 80 bränder i landet, därav flera helt okontrollerade. Ändå så finns det personer som helt respektlöst eldar med öppna lågor, använder engångsgrillar samt röker i skog och mark. Det är skrämmande, säger Ställföreträdande Räddningschef Morgan Wass.

– Tittar man på brandkartan så ser man att vi i Östergötland turligt nog är förskonade. Jag går inte runt och oroar mig, dock så är man förberedd varje gång man går på jouren. Men tillbaka till din fråga. Denna gång har vi ännu inte blivit tillfrågade om att hjälpa till någonstans, så som vi blev under branden i Västmanland. Lokalt så har vi alltid en beredskap med angränsande stationer i Bestorp, Linköping och Vimmerby. Behövs det så kontaktas helikopterflottiljen på Malmen. Vi har nu smidiga beslutsgångar mot flottiljen och det känns bra att ha proffsig hjälp så nära, då det är extremt viktigt att komma in i ett tidigt skede. De förebyggande åtgärderna och de första insatserna är A och O i brandutvecklingen.

– Så skulle det behövas så finns det en fungerande handlingsplan som snabbt kan sättas i verket. Annars så kör vi på med våra styrkor och trots semesterperioder så har vi fulla grupper. Här vill jag faktiskt hedra alla våra 50 deltidsbrandmän i Kinda som fixar och trixar och offrar semesterveckor för att det alltid ska finnas en fungerande Räddningstjänst. Dessa brandmän håller sig inom femminutersgränsen under sin jourvecka för att vid behov kunna hjälpa tredje man, avslutar Morgan Wass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!