C vill locka med kärnverksamheten

Är du ung? Ge dig gärna ut och studera för att sedan återvända till ett välmående Kinda när det är dags för att bilda familj. Det menar i alla fall Centerpartiets Anders Ljung och Rickard Lindh, som är näst ut i vår reportageserie inför Valet 2018.

Center-duon Anders Ljung och Rickard Lindh vill se ett Kinda där samhällsservicen är i fortsatt hög klass. Foto: Dennis Petersson

Center-duon Anders Ljung och Rickard Lindh vill se ett Kinda där samhällsservicen är i fortsatt hög klass. Foto: Dennis Petersson

Foto:

KINDA2018-06-20 14:00

I folkvimlet vid helgens Björkfors Bymarken passade många partier på att visa upp sig och tala till potentiella väljare. Centerpartiet i Kinda var inget undantag. Med Anders Ljung och Rickard Lindh i spetsen spred de partiets budskap med slagkraftiga åtgärder så som att bygga en ny vårdcentral i Kisa, rusta upp och behålla Stångådalsbanan och införa närodlad och närlagad mat i kommunens skolor och omsorg. Några av de åtgärder de anser är viktiga även för Kindas yngsta väljare.

–  På frågan om vad som ska locka de yngre att bilda familj här i Kinda är det skola, boende och barnomsorg som gäller. Vi har en bra skola i kommunen, så det behöver inte styras upp åt något håll, och vi har en låg skatt för den som tänker på det. Vi tänker inte fokusera på körsbärsträd och hägnad gärdesgård, för fin natur har nästan alla, säger Center-duon som för dagen är klädda i partiets gröna tröjor.

När grundskoleåren är slutförda ser centerpolitikerna att de unga Kindaborna gärna får ge sig ut i världen och skaffa sig en utbildning, för att sedan återvända till kommunen när tiden för familj är inne.

– När det är dags för gymnasiet har vi ju tyvärr inget kvar att erbjuda i kommunen nu när Allhamra är borta, så därför måste de leta sig till andra platser. Om de sedan väljer att återvända måste vi kunna erbjuda en högklassig samhällsservice och möjlighet till arbetstillfällen, men också pendlingsmöjligheter och fräscha boenden, förklarar Ljung och Lindh.

I dagsläget ser partiet att förbindelsen norröver, mot Linköping, fungerar väl, men i framtiden gäller det att blicka söderut och där är Stångådalsbanan den viktiga komponenten. För att också kunna erbjuda möjlighet till gymnasiestudier för de som vill bo kvar i kommunen vill duon se fler mindre lägenheter inom Kindas gränser.

– Ettor är ju någonting som är en bristvara i kommunen och det verkar vara något som är svårt att få till rent ekonomiskt, vad jag förstår av stiftelsen Kindahus. Det skulle behöva finnas ett utbud och om det nu ska byggas hyresrätter i Rimforsa skulle det vara bra att få till, menar Anders Ljung.

Varför ska man då, som ung väljare, lägga sin röst på Centerpartiet i kommunvalet? Ljung och Lindh väljer att fokusera på partiets miljöarbete, men också flexibilitet.

– Jo, det ska man göra om man tror på en levande kommun med ett bra miljötänk, för det har vi faktiskt inom centern. Man måste värna om miljön och även om det inte är den enda anledningen till att temperaturen höjs i världen så påverkar mänskligheten den utvecklingen, säger Ljung medan Lindh fortsätter:

– Sedan är det ju så att vi befinner oss i mitten rent politiskt. Vi kan samarbeta med alla partier och vår stil är att inte gruppera oss för mycket. I dagsläget har vi inte stängt dörren för någon.

Med mindre än tre månader kvar till valet den 9:e september har centerpolitikerna inte accelererat sitt valarbete ännu, utan väntar till augusti månad. Om valet nu skulle få ett positivt resultat ur ett centerpartistiskt perspektiv, vad är det då för Kinda som är visionen?

– Det är en välmående kommun med fortsatt bra skola och barnomsorg. En kommun som börjar närma sig 10 000 invånare igen och där arbetstillfällen finns då industrierna växer och expanderar, avslutar Ljung och Lindh.

Anders Ljung

Ålder: 62

Bor: Baggetorp, Kisa

Yrke: Entreprenör inom jord och skog

Aktuell: Femma på kommunlistan, femma på regionlistan och namn 15 på riksdagslistan

Rickard Lindh

Ålder: 54

Bor: Kisa, uppvuxen i Stjärnevik

Yrke: Chaufför

Aktuell: Etta på kommunlistan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!