Byn som hittat sin egen profil

Vattenkraft och hårt arbete byggde byn. I dag är det småföretag och ideella insatser som håller Björkfors levande.

Det krävdes vattendom för att bygga bron till Valö. Siewert Johnssons svärfar Simon Carlsson deltog i det ideella arbetet.

Det krävdes vattendom för att bygga bron till Valö. Siewert Johnssons svärfar Simon Carlsson deltog i det ideella arbetet.

Foto: Torbjörn Lindqvist

BJÖRKFORS2018-07-19 21:56

Skolan är nedlagd, affären stängd och missionshuset sålt sedan länge. Koncentrationen till större orter och städer är påtaglig i Björkfors.

När vi skriver sommaren 2018 är det drygt ett hundra personer som bor här året runt. Siewert Johnsson är en av dem.

– Vi som bor här trivs med lugnet, sjöarna, naturen och människorna runt omkring.

Björkfors ligger mellan Björkern och Åsunden. Med tolv meters höjdskillnad mellan sjöarna var det en gång i tiden som upplagt för att tämja vattenkraften. För både kvarn och sågverk.

Samtidigt drog den kristna väckelserörelsen fram över bygden. Björkfors missionshus invigdes 1913, samhället växte och föreningar och byalag såg dagens ljus.

I mitten av 1950-talet slog byalagen i Idhult, Ryda och Ävjeboda ihop sina påsar. Målet var att bygga en festplats. En ö i sjön Björkern pekades ut som lämpligt område. Även om det krävde åtskilligt med frivilliga insatser och en vattendom för att gå i land med arbetet.

Siewert Johnsson är full av beundran.

– De som gjorde jobbet var riktiga arbetsmyror.

Året var 1956 när stolta Björkforsbor kunde vandra på den nygjorda bron från fastlandet vid Drabovägen till Valö för att närvara vid invigningen av festplatsen.

Så här 62 år senare spelar Valö fortfarande en viktig roll för Björkfors. Med danskvällar, musikfester, midsommarfirande, simskola hantverksdagar, bröllopsfester och kanske framför allt en kaffeservering som blir allt populärare under sommarhalvåret. Läget vid Björkern är i det närmaste oslagbart.

Men kännetecknen i Björkfors är flera. Vandrarhemmet lockar gäster. Sommartid givetvis, men även på vintern när Åsunden erbjuder is för långfärdsskridsko.

Strax intill vandrarhemmet ligger BP nostalgimack som drar till sig besökare från när och fjärran. Det skvallrar gästboken om som ligger framme vid entrén till den före detta mackbyggnaden.

Den är numera fylld med prylar, bilder och märken från en tid när full tank expedierades av en stationsföreståndare som både gjorde honnör och som kollade oljan.

I dag är det Siewert Johnsson som står för artighet och service såsom varande livs levande BP-gubbe och ägare till nostalgisamlingen.

Som äkta bygdepatriot tror han på en framtid för Björkfors. Han ställer hoppet till de ungdomar som väljer att bosätta sig i trakten och som engagerar sig i föreningslivet.

– Jag hoppas verkligen på att de fortsätter.

Jo då, det händer saker i Björkfors. det vittnar den välfyllda anslagstavlan om.
Jo då, det händer saker i Björkfors. det vittnar den välfyllda anslagstavlan om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!