Bröllopsklänningar från förr och nu

För en vecka framåt finns det nu en utställning med bröllopsklänningar att se i Horns kyrka. Ett trettiotal klänningar med anknytning till bygden smyckar nu kyrksalen och delar med sig av sina historier.

Det går även att se brudkronor i olika material och form

Det går även att se brudkronor i olika material och form

Foto: Erica Månsson

Horn2018-05-22 20:05

HORN

Förra året kom idén med att göra en utställning med bröllopsklänningar i Horns kyrka, i år verkställdes den. Bakom utställningen står kyrkan och syföreningen.

– Det har varit väldigt roligt, berättar Kristina Borg som har varit med och ordnat med utställningen.

Utställningen utgörs mestadels av bröllopsklänningar som har anknytning till Horn och Hycklinge. Flera av klänningarna är från femtio-, sextio- och sjuttiotalet, men det äldsta plagget är ett klänningsliv som bars 1899 och den nyaste är från 2012. Många olika stilar, former, färger och längd finns representerade bland de trettiotalet klänningarna.

– Vi får ju se hur modet har utvecklats, från kort-kort till att ibland vara strikt och enkelt, klädda knappar och bara axlar, säger Rosita Asp.

Klänningarna hänger uppe med årtal och en liten historia, många har även bröllopsfotografiet med. På ett bord finns det även knypplade brudkronor och ett och annat par sammetsskor står och vilar i hörnen.

– Det finns så många berättelser, och en del av klänningarna har ju både mor och dotter haft, säger Rosita Asp.

Kristina Borg instämmer:

– Det har varit mycket nostalgi när vi jobbat med det här och mycket pratande, det har nästan blivit mer att prata om allt, att klänningarna inte kom med.

Under invigningskvällen smyckades kyrksalens utställningsdel med bröllopsbuketter och det bjöds även på bröllopstårta och musik.

Rosita och Kristina Borg har varit med och ordnat utställningen om bröllopsklänningar som nu finns i Horns kyrka
Rosita och Kristina Borg har varit med och ordnat utställningen om bröllopsklänningar som nu finns i Horns kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om