Vill lägga över turismen på näringslivet

Näringslivs-, turism- och marknadsföringsgruppen går vidare i sitt arbete. Nu vill de att kommunen ska lägga över turimsnäringen på en extern aktör istället för att behålla den inom kommunen.

Thomas Fransson och Lars Karlsson vill att näringslivet axlar ansvaret för  turismen.

Thomas Fransson och Lars Karlsson vill att näringslivet axlar ansvaret för turismen.

Foto: Elin E Elmström

Kinda2019-07-01 21:00

Tidigare tilldelades gruppen 480 000 kronor för att bygga upp en marknadsföringsplattform inför år 2020.

– Den frågan vi driver nu är att vi vill flytta över turistnäringen till exempelvis Växtkraft Kinda och ge dem mer muskler, menar Thomas Fransson (M).

– Det gör också att det blir en exakt kostnad vilket gör att kommunen kan styra bättre och ställa krav på förväntningar. Idag ingår turimen i den kommunla verksamheten men det är ingen som vet vad den exakt hur mycket den kostar då den ingår i så många andra tjänser.

Lars Karlsson (L) menar att kommunen själva är begränsade i vad de kan göra.

– Det finns mycket att utveckla inom turismen. Vi har mycket i närheten, här kan man fiska, gå i berg och ändå besöka Astrid Lindgrens Värld. Kommunen kan till exempel inte sälja paket med boende och upplevelser. Folk är inte alltid intresserade av bara en broschyr. Kommunens roll skulle bli att se över infrastrukturen och ha en beställarfunktion medan en extern aktör jobbar för att skapa ett bra turistklimat.

­– Vi tror att lägger man över det på en organisation som inte är kommunal kan man få mer spänts och ett annat angreppssätt, tillägger Thomas.

– Det kan också bli en väg in i kommunen för till exempel barnfamiljer.

Förslaget kommer gruppen att lägga fram i nästa kommunfullmäktige.

– Vi har ingen anledning att tro att vi inte får igen det, menar Lars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!