Vill avyttra skog för expansion

Kinda kommun är i stort behov av mark för att expandera, både för bostäder och industrier. För att finansiera de omfattande markköpen har kommunstyrelsen inlett en diskussion om att avyttra delar av skogsbeståndet. "Det är vansinnigt", menar oppositionens Pierre Ländell (Lpo)

KINDA2018-06-26 16:23

Nyligen fick stiftelsen Skogssällskapet i uppgift att göra en objektiv värdering och prognos över Kinda kommuns skogsbestånd. Med en yta på 1 005 hektar uppgår det totala värdet till 105 000 000 kronor vilket är en värdefull tillgång för kommunen. Stiftelsen fick också i uppdrag att identifiera lämpliga skogspartier som kommunen vid behov skulle kunna sälja på den öppna marknaden.

– Det finns funderingar kring ifall vi ska avyttra delar av vårt skogsbestånd. Detta för att i första hand använda till att köpa annan mark som vi behöver bättre för att utveckla kommunen, framförallt i Rimforsa där vi inte har någon mark alls till industrier och bostäder, förklarar kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

Det är samhällsbyggnadsnämnden som framöver ska göra det slutgiltiga valet av lämpliga områden att avyttra. Moderaternas Björn Hoflund ser detta som en möjlig väg framåt, istället för att finansiera satsningarna med lånade pengar.

– Vi har agerat aktivt från majoritetens sida under en lång tid för att komma över mark. Just nu förs högaktuella diskussioner om markköp och då måste vi vara beredda att betala ett riktigt marknadsmässigt pris, och då känns det bättre att byta skog mot mark.

Oppositionens Pierre Ländell (Lpo) är av en annan uppfattning:

– Skogen är det enda reservkapital som vi har och i dagsläget är det så billigt att låna så det är helt vansinnigt att avyttra skogen. Vi vill absolut inte göra det och tänker motsätta oss hela vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!