Verifierad inställning till veto

Nu har den avvaktande inställningen till den planerade vindkraftsparken söder om Horn och Hycklinge verifierats även av kommunstyrelsen i Kinda i stort. -Det är tydligt att det finns en majoritet för att sätta stopp för det här, om det är så att det inkommer en ansökan till länsstyrelsen.

Björn Hoflund (M), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

Björn Hoflund (M), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

Foto:

Kinda2018-04-25 00:00

Det är Björn Hoflund, (M) 1:e vice ordförande som vill klargöra kommunstyrelsens inställning i ärendet. Vi har även tidigare redovisat en klar omsvängning från toppolitikernas sida, men har nu även fått det hela bekräftat från hela kommunstyrelsen.

-Det är alldeles för stort och alldeles för många verk, fortsätter han. Den vindkraftsplan vi har i Kinda kommun, omfattar helt enkelt inte en så stor park som det nu har presenterats från entreprenören Fred. Olsen Renewables.

Onödiga kostnader

Björn Hoflund säger att han kan tala för hela kommunstyrelsen när han nu redovisar styrelsens inställning.

-Det är ju en så pass stor oro nere i de här trakterna att vi tycker det är på sin plats att vi deklarerar vår inställning id etta tidiga skede, även om någon formell ansökan ännu inte lämnats in till länsstyrelsen, och sedan kommit på remissförfrågan till oss i Kinda.

-Det är principen. Den vindkraftsplan från 2009 vi har, talar om som max 100 MWh produktion år 2020, och som planerna är nu blir det åtta gånger så stor produktion bara här, säger Hoflund. Det innebär att vi dels, för att vara schyssta mot entreprenören, på ett tidigt skede vill deklarera vår inställning så att de inte ska dra på sig onödiga kostnader, dels att vi snarast kommer att initiera arbetet med att uppdatera kommunens vindkraftsplan.

-Vi diskuterar att lägga till ärendet om uppdatering redan på nästkommande beredningssammanträde, säger Björn Hoflund.

Viktigt informera

Frågan Horn- och Hycklingebor ställer sig är säkert hur många verk kommunstyrelsen kan tänka sig att säja ja till.

-Som jag ser det blir det svårt för Fred. Olsen Renewables att ens få igenom tio verk, svarar Hans Måhagen, (M) ordförande i kommunstyrelsen, på rak fråga. Och som jag ser det rent spontant är de även för höga, som det nu sagts, alltså 230 meter.

-Det är viktigt att vi informerar om detta nu, så att inte det här företaget tar fram mängder med material, mängder av undersökningar och går in med en ansökan till länsstyrelsen. Det är givetvis upp till dem, men nu vet de vår inställning.

-Det finns tydligen kommuner som blivit stämda för att de låtit vindkraftsentreprenörer lägga ner för stora kostnader innan de redovisar sin inställning till användandet av veto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!