VC kvar i Danbomsgården

Så kom då beskedet alla i Kinda har väntat på. Det blir varken nedläggning av Vårdcentralen i Kisa, som faktiskt fanns med som "worst case scenario", det blir inte rivning av Danbomsgården och byggnation av en ny vårdcentral, det blir inte heller nybyggnation på någon annan plats i Kisa. -Nej, det blir renovering av den nuvarande vårdcentralen i Danbomsgården, jag är övertygad om att det kommer att bli en bra lösning.

Kommunalrådet Hans Måhagen (S), säger att om regionen menar att en renovering är bästa lösning, så är det även bäst för kommunen. Foto: Alf Wesik

Kommunalrådet Hans Måhagen (S), säger att om regionen menar att en renovering är bästa lösning, så är det även bäst för kommunen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-09 12:00

Det är regionrådet Mats Johansson (S), som tror benhårt på Danbomsgården som det bästa alternativet. Han tror på Kindas framtid och han säger att fastighetsavdelningen på Regionen nu arbetar vidare med renovering som förstahandsalternativ.

-Tanken var att vi skulle informera om det här nere på plats i Kisa, under sen vår, eller tidig sommar, men eftersom du nu ställer frågan så. Det ska dock poängteras att såväl vi inom politiken, som tjänstemännen på fastighetsavdelningen, fortsätter att arbeta med frågan.

-Varje vecka är viktig nu, säger han.

Angelägna

Mats Johansson berättar att han deltog på ett mycket givande möte i Kisa för bara några dagar sedan där just vårdcentralen stod högst upp på agendan. På mötet deltog en skara mycket prominenta deltagare förutom regionråden Mats Johansson och Torbjörn Holmqvist (S). Där fanns från regionens sida även regiondirektör Krister Björkegren, produktionschef Mara Kosovic vid Region Östergötlands primärvårdscentrum och fastighetschefen Reine Sundell.

Från Kinda kommuns sida deltog kommunalrådet Hans Måhagen (S), vice KS-ordföranden Björn Hoflund (M), utvecklingschef Mattias Nilsson, förvaltningschef Eva Holm och tf samhällsbyggnadschef Tommy Johansson. Förvaltningschef Joachim Samuelsson kunde ej delta på grund av sjukdom.

-Anledningen till den här stora uppställningen är att vi är angelägna om att få till en lösning så snart som möjligt, samtidigt som ett fortsatt bra samarbete med regionen är mycket viktigt, kommenterar kommunalrådet Hans Måhagen.

Goda relationer

-Idag är det egentligen bara korttidsboendet för LSS, som vi från kommunens sida bedriver i Danbomsgården. Rent konkret kom det på tal att även inrätta verksamhet för Familjecentral i samma lokaler. Utrymmen finns det ju hur mycket som helst, och kan vi utveckla samarbetet med regionen så är det perfekt.

Annars vill Hans Måhagen gärna understryka att det är regionen som äger frågan om vårdcentralen. Om den gör bedömningen att en renovering är bästa lösning, så är det också bästa lösningen för kommunen.

-Det är särskilt för den lilla kommunen oerhört viktigt att relationerna med regionen är de allra bästa.

Mats Johansson igen:

-Jag är dessutom mycket glad över att bemanningsituationen i Kinda har utvecklats på ett positivt sätt. Det hjälper oss att komma vidare med den viktiga långsiktiga frågan om hur vi ska lösa behovet av vårdcentral på lång sikt.

Han berättar att han är medveten om att arbetsmiljön på vårdcentralen har sinabrister i dagsläget. Vilket vi skrivit om i denna tidning vid ett flertal tillfällen.

-Den utgångspunkt vi har att förhålla oss till är att det ska gå att lösa de här sakerna. Vi har som politiker att förlita oss på proffsen på området, och vad de säger, det vill säga experterna på fastighetsavdelningen och experterna inom verksamheten.

Vacker byggnad

Mats Johansson hoppas att beskedet nu kan stilla den oro som funnits på flera håll. Det finns inga specifika datum spikade - men fram till dess att allmänheten bjuds in till informationsmöten om det hela, fortsätter planeringsarbetet.

-Det är inte minst viktigt att vi tillsammans med kommunen utvecklar alla de områden som vi har samarbeten på idag, liksom nya tänkbara områden. Vi säkrar den bästa och mest ekonomiska lösningen inför framtiden genom att ha så bra samarbete som det bara går.

Hen nämner hemsjukvården som ett exempel, där ansvaret vilar tungt på kommunen, men där ett utvecklat samarbete kan såväl effektivisera arbetet, som göra det mer fördelaktigt ekonomiskt.

-Andra områden som ständigt diskuterar på ledningsnivå, är hur verksamheten bäst ska lösas i en framtid i hela Kinda kommun. Jag tror på Kinda i en framtid och det känns utomordentligt bra att kunna säkerställa vården, bland annat med en genomgripande och ändamålsenlig renovering av Danbomsgården.

-Det är för övrigt en mycket vacker byggnad, som ligger mycket trevligt placerad. Nej, detta kommer att bli mycket bra, avslutar Mats Johansson.

Regionrådet Mats Johansson (S), tror att en renovering är den bästa lösningen. Foto: Julia Kimell
Regionrådet Mats Johansson (S), tror att en renovering är den bästa lösningen. Foto: Julia Kimell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!