Trots torkan: De har överskott av foder

Vid åkerkanten ligger en trave ensilagebalar som skulle få vilken lantbrukare som helst att bli grön av avund efter denna torra extremsommar. På Framnäs gård har man något så ovanligt som överskott av foder, samtidigt som många lantbrukare letat efter foder med ljus och lykta.

Lantbrukare Håkan Skärby föder upp kvigor på Framnäs gård och har i dagsläget 120 kvigor, från 8 till 25 månader. De säljs sedan till en större gård för att bli mjölkkor.

Lantbrukare Håkan Skärby föder upp kvigor på Framnäs gård och har i dagsläget 120 kvigor, från 8 till 25 månader. De säljs sedan till en större gård för att bli mjölkkor.

Foto: Stefan Holgersson

Kinda2018-09-27 05:00

– Det beror mer på tillfälligheter än att vi skulle vara duktigare än andra. Samtidigt har vi varit noga med att ta tillvara på allt, säger lantbrukare Håkan Skärby.

Han driver gården, några kilometer öster om Kisa, tillsammans med frun Karin. De bedrev mjölkproduktion i många år fram till 2015. De ändrade produktionsinriktning och föder upp kvigor som sedan säljs till en större gård när de är redo att bli mjölkkor.

– Vi har i dagsläget 120 kvigor. Eftersom vi är på väg att trappa ner, då vi närmar oss pension, har vi haft lite färre djur på bete jämfört med tidigare. Därför har vi ett överskott på foder, förklarar Håkan Skärby.

Ni måste vara ganska ensamma om att ha överskott efter den här extrema sommaren?

– Ja, i de här trakterna är vi det. Vi har KRAV-foder, så det är andra KRAV-besättningar som köpt av oss. Vi satte ut en annons på en webbsida och sålde slut omgående. Den första lantbrukaren ringde efter fem minuter. Vi fick många samtal innan vi tog bort annonsen.

Ett par lastbilsflak med halm och några lastbilslass med ensilage har sålts till gårdar i södra Östergötland med stora behov att täcka bristen på grovfoder till följd av torkan.

– Kanske kan vi avvara mer av det vi har kvar, men vi måste se till att klara oss själva först.

Det är emellertid klart att de säljer tredjeskörden av grovfoder. Den säljs på rot, som gräs, och skördas om någon vecka.

Lantbrukarparet Skärby har inte utnyttjat situationen och tagit ut överpris för fodret.

– Nej, vi är ju i stort sett grannar till dem vi sålt till. Det är tacksamt att kunna hjälpa kollegor med foder. Nästa gång kanske det är vi som behöver hjälp. Foderförsäljningen är också ett sätt att kompensera en del ekonomiskt för den dåliga spannmålsskörd vi haft.

Överskottet av foder på Framnäs gård har självfallet inte räckt till alla som velat köpa. Håkan Skärby känner till gårdar i trakten som köpt grovfoder från såväl Norrbotten som Baltikum.

– Det blir långa transporter, som kostar lika mycket som fodret. Det handlar om 100 000-tals kronor för enskilda gårdar.

Håkan Skärby konstaterar att det varit en exceptionell sommar, där effekterna av torkan sitter i länge än.

– Vi har varit lantbrukare i 35 år och aldrig tidigare upplevt något liknande. Vi var i stort sett utan regn i två månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om