Trevlig stÀmning i Hallstad Àngar

Under lördsagsmorgonen samlades ett 40-tal personer i Hallstad Àngar för att delta i den Ärliga fagning som har utförts traditionellt sedan Är 1980. Fagning utav Àngar som denna har dock pÄgÄtt sedan urminnes tider. Arrangörerna för evenemanget Àr ungdomsorganisationen Equmeniakyrkan, tillhörande Rimforsa missionsförsamling.

Trevlig fikapaus i vÄrsolen. Foto: Theodor Nordenskjöld

Trevlig fikapaus i vÄrsolen. Foto: Theodor Nordenskjöld

Foto:

Kinda2017-04-24 10:19

Sedan bronsÄldern har mÀnniskor tagit hand om Àngar sÄsom man gör i Hallstad Àngar. Anledningen till att rÀfsa bort löv och döda grenar Àr viktig. Om man lÄter det ligga kvar sÄ blir det tillrÀckligt nÀringsrikt för till exempel Maskrosor och Hundkex att ta sin plats pÄ Àngen, och plats tar dom.

Under en fagning sÄ lÀmnar man plats Ät de ovanligaste blomsorterna som till exempel Kattfot, Jungfrulin, Nattviol och olika sorters orkidéer. Det kan vÀxa upp till 45 sorter pÄ en kvadratmeter pÄ Àngar som denna. Just i Hallstad Àngar sÄ Àr trÀdarten Lind dominerande, en trÀdsort som idag inte gÄr att sÄ med frö, pÄ grund av att det Àr för kallt.

Men pÄ bronsÄldern var det varmt nog. Dagens Lindar i Sverige Àr enbart odlade frÄn sticklingar som hÀrstammar Ànda frÄn bronsÄldern. Om man Àven hamlar trÀden med jÀmna mellanrum, sÄ förlÀnger man livslÀngden och man kan anvÀnda de avskurna grenarna till foder. PÄ Hallstad Àngar sÄ utförs detta med jÀmna mellanrum.

De mÀnniskor som hade samlats i vÄrsolen utförde det hela med god stÀmning och trevliga fikapauser, de blev Àven sponsrade med varmkorv och bröd frÄn Ica Melkers. Detta var ett riktigt bra Är, med inte allt för mycket att kratta och man hade hjÀlp utav tvÄ traktorer frÄn trakten. Scouterna började tidigare i veckan med ett omrÄde och under lördagen satsade man pÄ att bli helt fÀrdig. Med ledning utav HÄkan Holgersson, som Àr medlem i missionskyrkan och tillsynsman för Hallstad Àngar, sÄ utfördes det hela pÄ rÀtt sÀtt.
– Det finns ingen som kan sĂ„ mycket om Hallstad Ă€ngar som HĂ„kan. SĂ€ger pastorn Anna Karlsson, som Ă€r med och krattar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om