Skapa ambience i vardagen

Med dagens teknik så kan man underlätta många saker i hemmet. Något som nu börjar bli populärt är wifi styrda led-lampor. Det är alltså möjligt att styra hela hemmets belysning med en app. Oändligt med färgkombinationer finns det också.

Kinda2017-10-18 12:00

Vill du ha lite solnedgångskänsla? Det finns förinställt i appen. Eller behöver du lite energi, slå på blått ljus. Med ny teknik så kan man nu styra ljussättningen direkt från telefonen.

Fördelar

Förutom att lamporna har en livstid på 40 000 timmar, eller cirka 27 år om du har på den fyra timmar om dagen, så kan man även styra styrkan. En led lampa kan lysa mycket starkare än en glödlampa, även svagare. Den drar mycket mindre energi och det sparar man pengar på. Äldre eller lata personer behöver inte resa på sig för att stänga av och på.

Företag och föreningar

I närområdet så är det redan många företag och föreningar som börjar byta ut sina lampor. Många ställen har tänt nästan dygnet runt i stora lokaler och sparar enorma mängder energi genom att uppgradera sig. I ett ridhus till exempel, där man har lysrör som tar 38 watt per rör, kan man byta till ett led-rör, som tar 6 watt per lampa istället.

Möjligheter

Eftersom det finns led-lampor där man kan kontrollera färgen så öppnar man också upp för möjligheten att styra humöret med hjälp utav ljuset. Ett varmt rött ljus gör att man blir hungrigare. Ett ljusare ljus åt det blåare hållet gör att man tänker klarare och ser bättre, något som skulle fungera bra på ett ålderdomshem till exempel.

Bra att tänka på

Om man installerar led lampor utan justerbar färg så finns det saker man ska tänka på. Energi och klimatcoachen, Joakim Svensson har några tips:

Det är bra om man kollar vilken färg lampan utger utifrån Kelvin-skalan. Det finns varma och kalla ljus, vilket påverkar oss på olika sätt. Det är också bra att vänta med att byta lamporna tills det är dags om man vill spara pengar, säger Joakim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!