Rosens dag på Axhult skola: ”Så nära paradiset man kan komma”

Rosens dag ute i Axhult blev en väldigt avslappnad och välkomnande dag för alla. Ett hundratal besökare kom i söndags ut för att njuta av den idylliska platsen som Erik och Gull Björklund har skapat med sina egna händer.

Åsneridningen var uppskattad.

Åsneridningen var uppskattad.

Foto:

Kinda2017-07-05 15:25

För att fira den vackra blomman som har varit med oss sedan urminnes tider så fick Erik Björklund idén att bjuda in allmänheten till hans vackra trädgård som innehåller 75 olika sorters rosor. Det finns flera tusen sorter idag. Det var munkarna på medeltiden som införde roskulturen i norden. Roskulturen har dock existerat i nästan 5000 år. Den användes tidigt till olika medicinska syften och blev med tiden en status-symbol för överklassen. Flera sorter tog sig ut till torp och gårdar här i Sverige och finns kvar fram tills idag.

Uppskattad dag

Dagen inleddes med en gudstjänst utförd av prästen Magnus Svensson. Den behagliga värmen och de skyddande molnen gjorde det extra njutningsbart för alla inblandade. Man kunde under dagen få sina medhavda rosor sortbedömda utav rosexperten Åke Karlsson. Åsnan Haga erbjöd ridning på hennes rygg för de mindre personerna på plats, hon uppskattade också den lilla musiktrudelutt som spontant spelades upp för gästerna utav spelmännen Julian Svallin och Leo Vickman.

Under hela dagen kunde besökarna gå runt och beskåda den vackra trädgården och den unika skolbyggnaden som sköts utav Erik och Gull Björklund.

– Det här är så nära paradiset man kan komma, säger Kerstin Helander, som går runt och njuter utav de väldoftande rosorna.

På plats fanns också hantverk från Kimilili och hemmagjort fika. Alla intäkter gick till Gustafs barnhem i Kenya.

Gudstjänst med Magnus Svensson. Foto: Theodor Nordenskjöld
Gudstjänst med Magnus Svensson. Foto: Theodor Nordenskjöld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!