Rikt fågelliv sätter stopp

Beskedet är rykande färskt. Det kom Gustav Nordström på Fred. Olsen Renewables tillhanda på onsdagsförmiddagen.

Gustav Nordström, Fred. Olsen Renewables AB. Foto: Alf Wesik

Gustav Nordström, Fred. Olsen Renewables AB. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-20 11:00

-En inventering av fågellivet i området där vi planerat vindkraftverken, visar en sådan förekomst att en stor del av det norra området går bort. Där blir det bara ett eller två verk kvar, som jag ser det vid en snabb granskning.

Gustav Nordström från Fred. Olsen Renewables är van vid att tankar på vindkraftsetableringar väcker känslor. Negativa såväl som positiva. Men visst, han medger att det var påfallande mycket negativa reaktioner på samrådsmötet i Kisa.

-Ja, särskilt under den allmänna genomgången vi hade. Sedan vid det efterföljande minglet, när vi mötte invånare mer på tu man hand, var det mer positiva tongångar.

Stor minskning

Han förklarar att han så sent som bara timmar innan vår intervju nåddes av resultatet av en fågellivsinventering i området.

-Den visar en förekomst som gör att vi kraftigt minskar det ena av de två områdena. Det blir ett tiotal färre verk där, och kanske bara ett eller två kvar. Sedan ska det betonas att vi är i inledningen av inventeringsarbetet och risken finns att det hittas andra saker som kräver ytterligare minskning.

Han säger att Fred. Olsen Renewables gärna vill ha en bra relation med invånarna i bygden och att många av de synpunkter som framkom vid samrådet har varit värdefulla.

Kommunalt veto

Så ni har inte fått kalla fötter, och avblåser hela projektet?

-Nej, vi fortsätter som planerat, även om det nu blir i mindre omfattning. Först sedan vi har en komplett bedömning av inventeringsresultatet ska en ansökan skickas in till Länsstyrelsen. Det kan inte ske förrän i höst eftersom vi måste inventera växtlivet under sommaren.

Är ni rädda för ett kommunalt veto?

-Det är en fråga att ta ställning till redan nu, eftersom ansökan ännu inte skickats in och vi inte vet var vi hamnar. En ansökan är på 200 till 300 sidor, det vi beskriver nu är långtifrån färdiga planer, berättar han.

-Det är viktigt för oss att beakta och ta hänsyn till vad intressenter och olika samrådspartners säger i olika frågeställningar innan ansökan skickas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!