Positiva ord i klar majoritet

I det traditionella förordet till Kindas ekonomiska årsredovisning lyfter kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), fram det stabila läget inom kommunen.

Hans Måhagen, (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Alf Wesik

Hans Måhagen, (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-26 16:15

-Den politiska majoriteten i kommunen som består av socialdemokrater, moderater samt kristdemokrater har under 2017 fortsatt att intensivt arbeta med att skapa tillväxt och utveckling av hela kommunen. Arbetet präglas av politisk stabilitet och med fokus på en stark ekonomi.

Förordet är författat av Hans Måhagen och det präglas som sig bör av en positiv ton, till händelser och skeenden i kommunen. Han menar att Kinda blivit ännu bättre att leva och verka i för medborgare och företagare.

- Med glädje kan vi notera att antalet boende i kommunen fortsätter att öka och vid årets slut fanns 9 882 innevånare i kommunen. När tryggheten mäts i våra 290 kommuner hamnar Kinda som den tionde tryggaste kommunen i Sverige, vilket är mycket glädjande. Arbetslösheten fortsätter att sjunka särskilt bland våra ungdomar och är nu lägst i Östergötland.

Företagsbesök

Han beskriver även den nya organisationen som inbegriper såväl tjänstemannaordningen som den politiska ordningen. Arbetet med organisationsförändringen pågick under stor del av 2017 men började formellt inte att gälla förrän vid årsskiftet till 2018.

- En kommunal näringslivsstrategi med följande handlingsplaner har tagits fram i nära samarbete med företrädare för näringslivet. Regelbundna företagsbesök har fortsatt under året liksom möten med företrädare för civilsamhället i form av bland annat Leva och Bo i Rimforsa och Attraktionskraft Kisa.

Han belyser även en positiv trend när det gäller byggande.

-Antalet bygglov fortsätter att ligga på en hög nivå vilket tyder på framtidstro bland medborgare och företag.

Genomförda och nya projekt

Som exempel på kommunala satsningar under 2017 nämner Hans Måhagen renoveringen av Hornåbergs camping, nya slöjdsalar på Värgårdsskolan, ökade öppettider på biblioteket i Horn, fler platser inom barnomsorgen i Horn, tillgång till wifi på särskilda boenden, lekplats i Rimforsa, renovering av Bäckskolan samt dragning av fiber i Kisa.

På listan över kommunala projekt som inletts ser vi LSS-boendet i Kisa, idrottshall på Hackel i Rimforsa, utbyggnad vattenverket i Rimforsa, skatepark i Kisa, bad vid Värgårdsudde, renovering av Hovby hamn, lekplatser i Hycklinge, Horn och Kisa, liksom startbesked för projektering av ny räddningsstation i Kisa och ombyggnad av Rimforsa skola.

- Det är en styrka för Kinda kommun att många av besluten har kunnat ske i en bred politisk enighet med delar av partierna i den politiska oppositionen. Vid mandatperiodens början enades den politiska majoriteten om en politisk plattform som beskrev vad vi ville åstadkomma. Redan nu har vi uppnått många av dessa löften.

Frågor att lösa

Hans Måhagen ser som kommande utmaningar ett fortsatt arbete för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning både för kommunens egna verksamhet och för näringslivet.

-Vidare hur fibreringen av Kindas landsbygd som finansieras. Det råder även osäkerhet kring framtiden för Stångådalsbanan, samt starttid för Förbifart Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!