Plöjning med veterantraktorer

En kombination av Àldre frustande traktorer frÄn 50- till 70 talet, tillsammans med glatt humör och bra vÀder gjorde dagen för de som tagit sig till Bosand under lördagen för att plocka potatis eller bara njuta av ljudet frÄn veterantraktorerna.

Peter Thorstensson och hans BM Viktor 1958, var populÀr bland barnen som stod i kö för att Äka med. Foto: Morgan Karlsson

Peter Thorstensson och hans BM Viktor 1958, var populÀr bland barnen som stod i kö för att Äka med. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2016-10-03 08:15

Södra Kinda LRF-avdelning inbjöd till veteranplöjning pÄ gÄrden Bosand utanför Horn i lördags. Samtidigt pÄ gÄrden sÄ var det potatisplockning frÄn vagn för den som ville. Sju traktorer med stor spridning av Älder deltog i plöjningen under dagen.

Femte Ă„ret

– Denna veteranplöjning arrangeras för femte Ă„ret och sker pĂ„ olika platser runt om i södra Kinda. Initiativtagarna till detta Ă„rligt förekommande arrangemang Ă€r Per-Anders Lind samt Arne Roos. Det Ă€r ingen föranmĂ€lan utan de som har lust att komma och köra Ă€r varmt vĂ€lkomna berĂ€ttar Peter Thorstensson nĂ€r han efter nĂ„gra varv pĂ„ Ă„kern med sin BM Viktor frĂ„n 1958 kommer Ă„t sidan för lite samtal. NĂ„gra av traktorerna som Ă€r hĂ€r idag anvĂ€nds Ă€ven i daglig drift, sĂ€ger han vidare.

– Detta Ă€r första gĂ„ngen som jag Ă€r med och plöjer med denna traktor som Ă€r en BM T55 frĂ„n 1957 informerar Lars Pettersson. Jag har fĂ„tt lĂ„na denna treskĂ€riga plog för dagen och det Ă€r lite jobb med att fĂ„ till instĂ€llningarna rĂ€tt avslutar han innan han fortsĂ€tter med sin plogfĂ„ra.

Tufft Ă„r

Under helgen Ă€r det ju som sagt Ă€ven potatisplockning frĂ„n vagn som Ă€ger rum pĂ„ gĂ„rden. De tvĂ„ vagnarna med olika sorters potatis var vĂ€lbesökta hela tiden. 

– Ett Ă„r blev det till och med handgemĂ€ng hĂ€r dĂ„ de blev osams om platserna berĂ€ttar Benny Thorstensson, som driver gĂ„rden och potatisodlingen. Annars har det varit ett tufft och svĂ„rt odlings Ă„r nu fortsĂ€tter han. Torkan har halverat skörden storleksmĂ€ssigt, och vi har drabbats av mer insektsskador Ă€n tidigare sĂ„ mycket av potatisen fĂ„r sorteras ut. Bevattningen fick vi starta med redan i maj, en mĂ„nad tidigare Ă€n brukligt och dĂ„ vi inte har sĂ„ ny och modern vattenanlĂ€ggning sĂ„ har det blivit en del sömnbrist i sommar eftersom vi hela tiden mĂ„ste gĂ„ och flytta bevattningen undan för undan avslutar han medans nĂ€sta kund kommer för att vĂ€ga och betala sina sĂ€ckar.

Magnus Roos Fergusson 20, 1952 Ă„rs modell. Foto: Morgan Karlsson
Magnus Roos Fergusson 20, 1952 Ă„rs modell. Foto: Morgan Karlsson
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om