Örntorp och Larsson besvikna

Nu kommer reaktionerna på sparplaner och budgetsiffror inom hemtjänsten i Kinda. -Vi är förvånade att dessa frågor inte tagits upp i kommunala pensionärs- och handikapprådet.

Kinda PRO:s samorganisation och Kinda-Ydre FUB är besvikna över att inte ha fått frågorna om varken hemtjänsten eller Kindagårds café och matsal, på kommunala pensionärs- och handikapprådets bord. Foto: Alf Wesik

Kinda PRO:s samorganisation och Kinda-Ydre FUB är besvikna över att inte ha fått frågorna om varken hemtjänsten eller Kindagårds café och matsal, på kommunala pensionärs- och handikapprådets bord. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-17 21:30

Vi har i en rad artiklar beskrivit en verklighet för hemtjänsten i Kinda, som inte är alltigenom positiv. Olika sidor har kommenterat statistik på brukartid, alltså hur stor del av arbetsdagen som spenderas hos en brukare, och hur stor del som går till annat, resor, administration, och liknande.

-Dra ner de här miljonerna på staben istället, sade exempelvis lokalpolitikern Anders Lind (V), och förslog att personalen istället ska ges mer ansvar, och låta dem komma med förslag om hur hemtjänsten ska bli bättre, bland annat är ett brukartidsperspektiv.

Men även själva procentsiffrorna råder det delade meningar om. Såväl nämndens ordförande Roger Rydström (S), som förvaltningschef Joachim Samuelsson, säger att de stämmer och att det därmed innebär att Kinda uppvisar ett långt sämre resultat än såväl grannkommuner som rikssnitt.

Det råder dock delade meningar om procentsiffran, och de 50 procent brukartid, som politisk- och tjänstemannaledning, hänvisar till, ska istället vara närmare 60 procent för personalgrupper med brukare som bor svårtillgängligt, och närmare 65 procent, för de med bäst statistik.

Nedskärningar

Nu vill även en grupp som är direkt berörd av hela resonemanget, ha ett ord med i laget, nämligen Kinda PRO:s samorganisation, genom sin ordförande Sonja Örntorp, liksom Kinda-Ydre FUB, med ordföranden Helen Larsson.

-Det har kommit till vår kännedom att det finns förslag på kraftiga besparingar inom Kinda kommuns hemtjänst. Beslut om budget lär ska tas innan sommaren.

-Vi oroar oss för att kvalitén inom hemtjänsten riskerar att försämras. Därmed är också risken stor att både de som är i behov av hemtjänst och personalen, påverkas negativt.

De båda hänvisar till såväl Rydström som Samuelsson, som deklarerat att det kan komma att krävas personalnedskärningar för att komma till rätta med underskottet. Joachim Samuelsson betonar dock att det ska kunna ske via naturliga avgångar, liksom omplaceringar om så krävs. Ingen ska alltså behöva sägas upp.

Överläggningsrätt

Sonja Örntorp och Helen Larsson är besviken över att det kommunala pensionärs- och handikapprådet inte fått ärendet på sitt bord.

-Rådet är referens och remissorgan med överläggningsrätt i dylika frågor.

Nu begär de båda organisationerna, PRO:s samorganisation, samt Kinda-Ydre FUB, att frågorna tas upp vid möte i KPHR innan beslut tas.

De passar även på att på nytt sätta spotlighten på Kindagårds café och matsal. De skriver att de nåtts av ryktet att det är ett nedläggningsbeslut på gång, och att det i så fall skulle drabba många äldre negativt.

-Det finns en stark opinion att kaféet och matsalen ska vara kvar. Och det finns intressenter som är villiga att driva det vidare, förklarar Örntorp och Larsson för sina respektive organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!