Ny mandatperiod, nya politiska uppgifter

Det inte bara stundar val i höst för politikerna i Kinda att se fram emot, det stundar även nyordning i plånboken. Detta som en följd av att 1:e vice ordförandena i nämnder och styrelser försvinner och att statusen på dem som blir kvar höjs. Läs: De får en höjning av sina fasta ersättningar.

Det blir höjd ersättning för ordförandena och vice ordförande i Kinda kommuns politiska organisation, men samtidigt försvinner de 1:e vice ordförandena, samt en halv kommunalrådstjänst. Fredrik Sandberg/TT

Det blir höjd ersättning för ordförandena och vice ordförande i Kinda kommuns politiska organisation, men samtidigt försvinner de 1:e vice ordförandena, samt en halv kommunalrådstjänst. Fredrik Sandberg/TT

Foto:

Kinda2018-04-26 12:20

Det beslut om ersättningar, inklusive presidieutformningar, partistöd och arbetsbeskrivningar, kommer att tas av nuvarande kommunstyrelse och kommunfullmäktige, men inte trädda i kraft förrän med nya politiska uppställningar efter valet. Då inleds även en ny mandatperiod.

Det sker regelbundet uppdateringar av liknande karaktär en gång per mandatperiod.

Presidierna

De största förändringarna rent konkret hittar vi i ledningen för styrelser och nämnder. Det har under innevarande mandatperiod varit så att nämnderna och kommunstyrelsen haft en ordförande liksom en 1:e vice ordförande från majoriteten, samt en 2:e vice ordförande från oppositionen.

Nu görs upplägget om så att ordföranden i respektive nämnd och styrelse även fortsättningsvis kommer från majoritetssidan - och den politiska konstellation som blir aktuell efter höstens val - samt skippas de 1:e vice ordförandena. Det blir istället endast en vice ordförande från oppositionssidan.

-Detta innebär praktiken att 1:e vice ordföranden i kommunstyrelsen, som tillika är kommunalråd på halvtid, försvinner, förklarar ordföranden Hans Måhagen (S). Nu blir det istället 1,5 kommunalråd, dels min tjänst på heltid, dels en halvtid som oppositionsråd.

Uppgifter

Den arbetsfördelning som gäller mellan kommunalråden på majoritetssidan kommer i fortsättningen lösas genom att det istället blir en fördelning av uppdragen, mellan kommunstyrelsens ordförande, samt ordförande för nya samhällsbyggnadsnämnden.

När det nu sker en översyn föreslås även partistöden behålls oförändrade, att den särskilda Skogskommittén upphör, liksom Förhandlingsdelegationen. Uppgifterna i kommittén flyttas över till samhällsbyggnadsnämnden och delegationens uppgifter skötes i fortsättningen av kommunstyrelsen.

Den besparingen som uppstår när samtliga presidier minskar, i och med att 1:e vice ordförandena tas bort, används för att stärka statusen på uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, läs att ersättningen höjs.

-Det möjliggör för personer att ta uppdraget utan att behöva förlora ekonomiskt på det, säger Hans Måhagen, som är den som i nuvarande mandatperiod uppbär tjänsten, men som i tidigare artiklar förklarat att han funderar på att hoppa av med ålderns rätt, efter kommande val.

Rörliga kostnader

Även de andra ordförandena kommer att få en viss höjning av ersättningarna.

Det blir sammantaget för kommunen, totalt sett, en minskad kostnad för fasta arvoden.

-Eftersom de fasta ersättningarna för vissa politiker försvinner, får de istället gängse sammanträdesarvoden, vilket innebär att kommunens rörliga kostnader per sammanträde kan öka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!