Motvind för vindkraften på samråd

Känslan av Déjà vu var påtaglig. Då, en bister vinterkväll i januari 2012 , var det Höganlid i Hycklinge som bågnade av protesterande människor. Utanför fönstren blåste det – inne i bygdegården var det full storm. Nu var det sittplatserna i Folkets Hus i Kisa som inte räckte till. Vi vet inte vad Fred. Olsen Renewables rapport hem till huvudkontoret blir. Men förmodligen: – Dette vil bli vanskelig...

Det var mer än fullsatt i salongen. Människor stod i trappen, uppe i foajén och i ett extrarum.

Det var mer än fullsatt i salongen. Människor stod i trappen, uppe i foajén och i ett extrarum.

Foto: Arkivfoto: Alf Wesik

Kinda2018-04-18 14:58

Känslan att vi redan sett det hela en gång, att vi redan upplevt det, började redan innan vi klev in innanför dörrarna på det som tidigare var Folkets Hus.
Det satt 150 människor i stora salen, det satt några tiotal i trappen ner, ytterligare några tiotal stod i foajén – och kommunalrådet, Hans Måhagen, (S), han fick precis som några KS-kollegor, vackert slå sig ner i ett angränsande rum och höra på mötet via länk.
De hade sällskap av 60-70 personer. Totalt 230-240 personer deltog på samrådsmötet.
Mötet startade bistert för värden Fred. Olsens Renewables. Och sedan blev det bara värre efterhand kvällen fortled.

Bakgrund
Samrådsunderlaget som tagits fram av Enetjärn Natur AB, ett tidigt utkast till miljökonsekvensbeskrivning (MKB), föredrogs av konsulten och uppdragsledaren Linda Olofsson.
Hon gick igenom bakgrunden till etableringen, om planerna på upp till 44 vindkraftverk vid Gröninge, liksom att verken kan byggas upp till 230 meter höga.
Vår tidning har i flera artiklar och intervjuer med Fred. Olsens representanter Gustav Nordström och Staffan Svanberg, redovisat förutsättningar och planer.

Grundligt arbete
Det var när frågestunden släpptes lös, som även åsikterna släpptes lösa.
– Cykelleder, ridvägar, jakt och fiske, alla fåglar och djur, vi vill hemskt gärna veta av er som är här om det är något vi missat, sade Olofsson vänd mot publiken.
– Ja, det är en sak, svarade en person, människorna. Vi som bor där. Det verkar ni ha missat.
– Det har inte varit helt enkelt att få fram uppgifter, fortsatte Linda Olofsson. Det finns till exempel en flygplats i Brunebo. Men vi har inte fått fram uppgifter om den är i drift. Om vem som nyttjar den.
– Ni kan ju alltid fråga, svarade en deltagare.
– Vi har verkligen försökt, fortsatte Olofsson.
– Jasså? Markägaren sitter här, det är jag. Och jag har inget hört alls. Ni har verkligen gjort ett grundligt arbete, det hör man ju...

Stoppa, bromsa, förhala
Pierre Ländell, KS-ledamot i Kinda för LpO, Landsbygdspartiet oberoende, dessutom boende i Hycklinge, hade ett åtta sidor tjockt frågeformulär som han med mottagningsbevis, överlämnade till Gustav Nordström från Fred. Olsens.
– Vi vill ha svar på våra frågor. MKB:n innehåller nämligen mängder av hål, som det saknas svar på, som fågelliv, ljudnivåer, fladdermöss, lågfrekvent buller, ni nämner inte att självmorden ökar i områden med lågfrekvent buller, det finns 30 sjöar med strandnära och byggnationsregler att ta hänsyn till, is, räckvidder för utkastade föremål, riskavstånd, bullerskydd, ekologi, med mera...
– Sedan vill jag bara avsluta att det finns spaltmeter skrivna för att inte bygga vindkraft, och för att inte göra det i Gröinge. Vi bara undrar om ni tror att vi kommer sitta tysta och se på när våra hus blir värdelösa.
– Nej, vi kommer göra allt vi kan för att stoppa, bromsa och förhala det hela. Vi vill inte ha hit den här skiten.
Bertil Persson var nästa person att ifrågasätta vindkraftsplanerna.
– Ni säger att ni vill undvika vatten till varje pris, att ni inte vill ställa verken i vatten. Jag har på Eniros kartor hittat inte mindre än 13 verk stående i strandskyddszoner.
Inga riktlinjer
Peter Hansson, tog till orda, precis som han gjorde i samband med den förra vindkraftsrundan för sex år sedan.
– Ni har berört hur verken påverkar naturen, hur de påverkar djurlivet och miljön.
– Har ni tänkt nåt på hur de påverkar människorna. Själv har jag knappt 30 års erfarenhet som läkare. Jag är specialist inom hjärtmedicin, invärtes medicin och allmänmedicin.
– Påverkan på människor är högst negativa. Det kan påvisas ökad självmordsfrekvens i närheten av verken, ökad förekomst av tinnitus, liksom att de låga frekvenserna gör att människorna mår dåligt och får depressiva besvär. Det har ni inte berört över huvudtaget.
– Vi bor så att vi kommer att ha utsikt över alla dessa verk.
Staffan Svanberg:
– Det finns riktlinjer på Folkhälsomyndighetens hemsida. Dem följer vi. Folkhälsan är viktig.
– Fel, det finns inga riktlinjer, svarade specialistläkare, jag vet. Jag ser nu fram emot att ni håller er till fakta.

Ifrågasatt nytta
Föreningen Vindstilla, Marie Karlsson, som bildats i området, framförde sina åsikter. Som att MKB:n omtalar att ett lämpligt etableringsområde bör ha få motstående intressen.
– Här redovisas 18 områden med naturvärden, inom 10 km radie nio områden med riksintressen, naturvård, kulturvård, friluftsliv, sju Natura 2000-områden, sju naturreservat, 18 biotopsskyddsområden, sex områden med skogliga naturvårdsavtal och tre vattenskyddsområden.
– Då frågar man sig, kan detta verkligen räknas som ”få motståenden intressen”?
Bernd Stymer, reste sig som talesperson för markägare i området.
– Detta minskar inte heller landets utsläpp av koldioxid. Det här ju inte klokt. Ni säger att verken inte syns, att de inte hörs, att de är bra för miljön.
– Allt är ju bara bluff och båg. Låt bli det där.

Jättebluff
Per Lundgren ”i grund och botten naturvetare med en jädrans massa betyg från Umeå, Uppsala och Stockholms universitet, numera pensionär”:
– År 2002 åkte vi från Höglandet och ner mot västkusten, jag såg vindkraftverken utefter E6:an vid Falkenberg och tänkte att det var jättebra. Sedan dess har jag funderat. Och tänkt om. Och sedan har jag agerat.
– Vindkraften i Sverige är en jättestor bluff, en stor blåsning. Den ger inga positiva miljökonsekvenser någonstans. Talar man koldioxid så står ni här och ljuger öronen av er. Det är nämligen inte förnybart och hållbart ett enda dugg.
– Jag skulle vilja skicka med er att med den här massiva negativa attityden som ni möter här, kommer ni aldrig att klara av. Ni kommer bara kasta en massa pengar i sjön. I min vardag är detta ett dött projekt.
Måhagen
Kvällen avslutades genom att kommunstyrelsens ordförande, Hans Måhagen, tog till orda. Detta sedan han fått frågan om varför kommunen ställer sig positiv.
– När det gäller den politiska hanteringen måste vi först avvakta om huruvida Fred. Olsen ens kommer in med en ansökan för att gå vidare. Då behandlar kommunstyrelsen och fullmäktige den.

En åhörare:
– Förra gången var det ju val. Nu kanske ni överlever detta val, eftersom den här frågan inte behandlas förrän efter september. Men vi får hoppas att invånarna vet att det kommer ett val till.
Måhagen igen:
– Jag kan ändå säga så mycket, det finns absolut inget politiskt beslut överhuvudtaget i den här frågan ännu. Men det är klart, att om det är ett sådant här massivt motstånd kring det här, så måste vi ju med oss det i vårt ställningstagande.
Vår tidning blev efter mötet tillfrågad av Hans Måhagen om vad vinkeln på artikeln skulle bli. Svaret blev att en naturlig fråga ju är om kommunens toppolitiker ändrat sin tidigare positiva inställning.
– Jag har väl inte sagt att jag är positiv. Det hoppas jag verkligen inte att du skriver.
Ja, det enda som är helt säkert är att sista ordet med all sannolikhet inte är sagt i detta vindpinade ärende.

Pierre Ländell överlämnade frågor. Till höger Staffan Svanberg.
Pierre Ländell överlämnade frågor. Till höger Staffan Svanberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!