Motståndet mot vindkraftpark vädrar starkare medvind

-Det var ett mycket bra möte som med all tydlighet visar att en vindkraftpark utanför Horn och Hycklinge gör allt för mycket skada i bygden för att vara försvarbar. Vi vill använda kommunens veto mot det hela och vi har fått indikationer på att även majoritetssidan är av samma åsikt.

Michael Österling och Lars Karlsson, liberalerna i Kinda, avser att dels propagera för ett kommunalt veto, dels motionera om en ny vindkraftsplan. Foto: Alf Wesik

Michael Österling och Lars Karlsson, liberalerna i Kinda, avser att dels propagera för ett kommunalt veto, dels motionera om en ny vindkraftsplan. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-20 11:20

Det är liberalerna i Kinda med Lars Karlsson och Michael Österling i spetsen, som sammanfattar det stormiga samrådsmötet härförleden.

De båda pekar på en inbyggd problematik i hela vindkraftsärendet. Den innebär att de är emot Fred. Olsen Renewables planer, men tycker samtidigt att Fred. Olsen Renewables gör rätt som vill bygga.

Lars Karlsson förklarar sig:

-Området är ju de facto utpekat som en lämplig bit mark att bygga just vindkraft på, och det är ju precis det bolaget nu vill göra. Det välbesökta och ganska stormiga mötet visade att folket är emot planerna och att det skulle innebära alltför stor skada för bygden.

-Det innebär samtidigt att vi politiker nu måste ta vårt ansvar och agera.

Uppdaterad plan

Michael Österling menar att Fred. Olsen Renewables helt enkelt följer den vindkraftsplan som beslutades 2009.

-Det har hunnit hända mycket sedan dess. Tekniken har gått framåt, de stora verken har blivit mycket större och det har vuxit fram mer småskaliga alternativ. Inte bara inom vindkraften, utan olika lösningar där solenergin tas tillvara, och mycket, mycket annat.

-Det är därför hög tid att uppdatera vindkraftsplanen, säger han, och därför kommer vi inom Liberalerna att lämna in en motion om just den saken och där vi även vill att alternativa hållbara energilösningar istället lyfts fram.

Ögonöppnare

När det gäller Gröningeområdet och de upp till 44 verk med maxhöjd 230 meter som planeras, så säger Lars Karlsson att samrådsmötet, det bemötande planerna fick, alla åsikter, och till absolut övervägande del emot - blev något av en ögonöppnare för många.

-Det var bra att så många kunde delta trots att det märkligt nog förlades till Kisa, när det i själva verket handlar om Horn och Hycklinge. Fast endast i första hand, i andra hand påverkas naturligtvis turismen, näringslivet, serviceföretag och boende i hela kommunen.

-De talar om att själva byggandet genererar si och så många arbetstillfällen, gästnätter, övernattningar, inkomster till bygden i kronor och ren - men de talar inte så mycket om alla arbetstillfällen som skulle försvinna om den här jättelika parken blir verklighet. Inte heller om försvunna övernattningar, inkomster som turismen bidrar med till bygden och så vidare.

Minska utgifterna

Lars Karlsson och Michael Österling vill således inte beskylla Fred. Olsen Renewables för att ha gjort något fel över huvudtaget. De följer bara boken och ville nu informera om vad de har för planer.

-Men nu gäller det att vi i Kinda tar vårt ansvar och så snabbt som möjligt gör klart för dem att vi vill använda oss av det kommunala vetot och stoppa planerna. För att på så sätt minska företagets utgifter i och med att vi med befintlig vindkraftsplan ger dem falska förespeglingar.

- Å andra sidan måste det ju först komma in en formell ansökan från Fred. Olsen Renewables, för det har det ju inte gjort.

Motionen om en ny vindkraftsplan ska lämnas in snarast till kommunen - och Lars Karlsson hoppas nu att alla frågan om vindkraftsparken i Horn och Hycklinge ska samla ett brett politiskt motstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!