Miljö- och naturäventyr på Adlerskog

I helgen inleddes årets natur- och kulturguidningar med ett besök på Adlerskogs avfallsanläggning i Kinda. Många familjer passade på att ta del av guiden, Tommy Johanssons kunskap.

Många familjer deltog under den guidade rundvandring på avfallsanläggningen med figurerna Pyret och Pärlan.

Många familjer deltog under den guidade rundvandring på avfallsanläggningen med figurerna Pyret och Pärlan.

Foto:

Kinda2016-05-30 06:53

Som vår tidning skrev om tidigare i veckan så startade årets natur- och kulturguidningar under lördagen på Adlerskogs avfallsanläggning. Guiderna för dagen var, Tommy Johansson, driftledare på anläggningen samt Yngve Blomberg från miljökontoret.

Det var barnen och familjerna som var i fokus denna dag.

En viktig lära

- Vi når bäst ut genom att lära barnen menar Tommy Johansson. De har bra koll på detta med avfallssortering efter en sådan här dag. Tommy besöker även skolorna för att genom skolans projekt ”grön flagg” informera och berätta om avfall och vikten av att sortera rätt. Ett populärt inslag i skolan som också gillas av lärarna upplever han.

Dagen innehöll en vandring runt anläggningen där barnen tillsammans med Tekniska verkens figurer ”Pärlan och Pyret” fick se de olika stationerna för exempelvis olja, tvättmaskiner, glas och brännbart mm. Under vandringen hittade barnen en del soppor som låg slängda lite här och där. De var noga med att ta med sig detta skräp för att senare sortera i de olika behållarna. Det visade sig senare vara skräptrollet som varit i farten.

Bra ordning

Tommy tycker att det är bra ordning på avfallssorteringen bland Kindaborna och fortsätter ”Förr såg man mest bara män här, fast nu är det även många ungdomar och kvinnor som besöker oss”.

Wellpapp, skrot och tidningar är exempel på sådant som säljs vidare och därmed blir det extra viktigt med sorteringen för vidare fraktioner. En stor yta är avstyckat för trä- och virkesavfall där de återvinner fem- till sextusen kubikmeter träkross per år. Vidare återvinns även 4000 ton brännbara soppor årligen från anläggningen i Adlerskog.

Öppen deponi

En del av området är en så kallad öppen deponi, vilket är ett område där visst avfalls inte återvinns utan grävs ner. Exempel på detta kan vara aska, toaletter, asbest. Detta beräknas kunna pågå i 25 år till innan området är fullt. - Denna möjlighet med ”öppen deponi” är vi glada för att kunna ha säger Tommy Johansson, då det sparar en massa pengar åt kommunen. Dagen avslutades med korv med bröd samt Festis till besökarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!