Landsbygdsministern vill gärna röra om i grytan

-När det gäller frågan om gårdsförsäljning av vid och öl, är du socialdemokrat, Sven-Erik Bucht? -Vad tror du att jag är? Titta här, svarar landsbygdsministern och pekar ned på den röda rosen i kavajslaget.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, ville gärna röra om i grytorna när han besökte Hargodlarna på Hargs gård utanför Kisa. Ann-Sofi Johansson visade statsrådet hur det hela ska gå till. Foto: Alf Wesik

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, ville gärna röra om i grytorna när han besökte Hargodlarna på Hargs gård utanför Kisa. Ann-Sofi Johansson visade statsrådet hur det hela ska gå till. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-24 08:45

-Jo ja, det förstår jag. Men på riktigt, just när det gäller gårdsförsäljningen?

-Ha, ha, jag förstår vart du vill komma, svarar han, lite mer avspänd.

-Ja, du är ju själv från landet. Du är nu på besök hos fantastiska Hargodlarna. Visst vore det väl bra med gårdsförsäljning?

Efter en stunds betänketid...

-Ja, det kommer att bli bra, säger han med ett lätt leende och en fullt tydlig blinkning.

Ett mathantverk

Det är helt tydligt att Sven-Erik Bucht gillar formatet, nämligen att resa runt i landet och just uppleva landet. Det som är bäst med den svenska landsbygden, som han själv basar för.

-Ja, men ta Ann-Sofi Johansson här på Hargodlarna, och hennes enastående marmelader, är det inte härligt att se att det finns en sådan kunskap ute i landet. Jag vet att det inom begreppet Mathantverk, runt om i landet, sysselsätts 2 000 personer. Det är fantastiskt och det är ett sant nöje att besöka dem.

Med en blinkning

Hur var det då med gårdsförsäljningen och Sven-Erik Buchts huvudbryderi. Om han är socialdemokrat, eller inte.

Att han har sitt hjärta i partiet råder ingen som helst tvekan, men när det gäller ställningstagandet kring gårdsförsäljning av öl och vin går det att tolka hans svar på mer än ett sätt. För så är det, att "hans planhalva", med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, är emot införande av gårdsförsäljning.

Alliansen däremot, har fått stöd i socialutskottet av sverigedemokraterna, för ett slopande av förbudet mot gårdsförsäljning. De har däremot en majoritet i frågan, och kommer om uppfattningarna står sig vinna omröstningen i riksdagen den 25 april.

Med ett slopat förbud mot försäljning öppnar det för lokala livsmedelsproducenter, med små gårdsbryggerier och gårdar som tillverkar sina egna viner.

-Det blir bra, jag tror att det på sikt kommer att lösa sig, avrundar Sven-Erik Bucht diskussionen och låter betraktaren själv avgöra hans inställning i frågan. Men leendet och blinkningen kan tolkas brett.

Bredbandet

När Sven-Erik Bucht åker runt på sin landsomfattande turné får han påfallande ofta hur viktigt bredbandet är.

-För mig också, det är en sak jag påtala för statsrådet, säger Ann-Sofi Johansson.

-Även om jag har möjlighet att direkt trycka på knappar för att ordna upp detta, så kan jag säga att vi avsatt mycket pengar till ändamålet. Det handlar om 5 500 miljoner, eller 5,5 miljarder. Och varenda krona ska gå till landsbygden, inte en krona ska gå till städerna.

Sven-Erik Bucht understryker allvaret i det han säger, genom att förklara att han och regeringen vässat målbilden. Nu är det 95 procent täckning av hushållen i landet år 2020, och en komplett täckning 2025. Då ska 98 procent ha 1000 Mbit och 1,8 procent ska ha 100 Mbit - alltså inte fullt 100 procent, men 99,8 täckning.

Räcker då dessa pengar?

-Ja, de räcker fram till 2020, men då måste det de kompletteras. Och jag inser ju vikten av att det sker. Alla påtalar ständigt detta, och inte minst Ann-Sofi här på Hargodlarna.

Underlätta

I övrigt passade Ann-Sofi Johansson på att berätta om sin hyllade verksamhet på Hargs Gård, med lika uppskattade som prisade produkter. Hon visade hur tillverkningen av hennes marmelader går till och lantbruksministern greppade villigt sleven och rörde om i grytan.

-Vi har kokat marmelad, så om redaktören vill provsmaka min marmelad går det bra. Det har varit fantastiskt att se det här. Och med en omsättning på nära två miljoner är det ju enastående, men det blir nog mer än åtta timmarsdagar.

-Förutom bredbandet, så har jag påtalat att det är viktigt att göra allt för att underlätta för oss små producenter, ja, underlätta livet.

När det gäller infrastruktursatsningar, som också är efterlängtat av lokala politiker, kunde inte Sven-Erik Bucht säga när infrastrukturplanen på drygt 700 miljarder ska presenteras.

-Min vi gör en satsning med 100 miljoner mer i så kallade potthålspengar. I landsbygdspropositionen är det extra pengar avsatta till enskilda vägar. Liksom till kollektivtrafiken på landsbygden.

Digitalisering

Landsbygdspropositionen då? 1,5 miljarder under två år, och sedan 400 miljoner, finns det något där som Hargodlarna och Ann-Sofi Johansson kan ha nytta och glädje av?

-Oj, Vi har bland annat avsatt 430 miljoner till landsbygdsföretag, att använda till digitaliseringar, lättare finansieringar, teknisk utrustning och stöd till fjärrundervisning i byskolorna, med mera, med mera.

När det gäller kompetensförsörjning på landet, som Företagarna i Kinda-Ydre, är bekymrade över?

-Vi tittar på det väldigt brett. Det är en fråga som alltid dyker upp i dylika sammanhang, svarade statsrådet utan att kunna precisera exakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!