Ländells motstånd står fast

Lagom har Fred. Olsen Renewables presenterat sina planer på en enorm vindkraftspark utanför Horn och Hycklinge, lite mer i detalj, så börjar åsikterna spridas i vinden. Först ut bland de politiska partierna i Kinda, att offentligt klargöra sin inställning är Landsbygdspartiet Oberoende med Pierre Ländell i spetsen. -Vi kommer att överklaga planerna till absolut sista instans. Vi kommer aldrig att ge oss.

Pierre Ländell, Landsbygdspartiet Oberoende, LpO, klargör sitt och partiets motstånd till vindkraftsplanerna i Horn och Hycklinge. Foto: Dennis Pettersson

Pierre Ländell, Landsbygdspartiet Oberoende, LpO, klargör sitt och partiets motstånd till vindkraftsplanerna i Horn och Hycklinge. Foto: Dennis Pettersson

Foto:

Kinda2018-03-28 14:30

Pierre Ländell säger sig ha blivit nedringd av såväl partimedlemmar som andra Horn- och Hycklingebor sedan vår tidning presenterat Fred. Olsens mer detaljerade planer inför det samrådsmöte som ska hållas i Kisa den 10 april.

-Bara det, att lägga det mötet i Kisa, ja allt är ju ett taktiskt spel. Som jag ser det, för de Hornborna bakom ljuset. Det har inte utgått någon personlig kallelse till boende i Horn, bara till Hycklingebor som bor inom tre kilometer, men denna gång kommer Horn att störas mer än någonsin.

Förstör naturvärden

Han berättar att LpO var emot planerna i förra omgången, när Eon ville bygga först 32 verk, och sedan efterhand motstånd och fakta vändes emot dem, minskade efterhand för att sluta på 16 verk, innan planerna drogs tillbaka helt.

-Vi har samma inställning nu som då, fast är starkare i vår uppfattning denna gång. Och nu är det en stor skillnad gentemot Eon, och det är att Fred. Olsen Renewables är ett bolag med väldigt stora muskler.

-De struntar i om det inte blir vinst de första fem tio åren, de vet att elpriserna kommer att gå upp efter hand och då vill de vara tidigt ute. I moderbolagets hemland Norge är det näst intill omöjligt att få tillstånd för fler vindkraftsanläggningar som denna.

-Eftersom de är verksamma sedan 160 år inom rederibranschen och sedan 50 år inom olje- och gasindustrin offshore, vill de nu satsa inom sektorn förnyelsebar energi. Och det är ju bra, om de bara kunde hålla sig offshore istället för att komma hit och förstöra våra naturvärden.

-Vi lever av turism och av naturen - det är inga holländare och tyskar som kommer hit för att titta på vindkraft.

Reviderad plan

Pierre Ländell uppger att han sedan länge ansett att den vindkraftsplan som Kinda kommun upprättat är felaktig. Han avser att inom kort motionera inom politiken för att få till stånd en revidering.

-Jag har full respekt för att vissa kommuninvånare är emot, medan andra är för. Men jag tror tyvärr inte de som är emot förstår vidden av planerna. Hycklingemasten är 100 meter, och dessa 44 vindkraftsverk som planeras är 230 meter höga. För att inte tala om de gamla orosmomenten som skuggor som rör sig över bygden, högintensivt ljus, faran för fågel- och annat djurliv, bullret och annat.

-Vindkraftsplanen är alltför vidlyftig, det har hänt så mycket rent tekniskt sedan den togs, så de måste revideras. Jag tänker väcka frågan i en motion. Och jag vill att detta ska bli en tydlig politisk valfråga.

Han menar att det rör sig om ett taktiskt spel på en mycket hög nivå, att förlägga samrådsmötet till Kisa och inte till Hycklinge. Bättre att möta motståndet på lite större avstånd.

-Ja, det ligger massor av tankeverksamhet bakom en sådan planering. Klart att färre personer har möjlighet att medverka vid ett kvällsmöte i Kisa än i Hycklinge. Jag tycker det är fegt, avslutar Pierre Ländell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!