KOMMUNALRÅDET BEKRÄFTAR: DET LUTAR ÅT ETT VETO!

De tankegångar som liberalerna ger uttryck för, får till stora delar stöd av kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S). -Att säga ja till 44 verk finns inte på kartan ens, och om jag tillåter mig att se framåt, så lutar det mot att förorda ett kommunalt veto även från majoritetens sida.

Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande Kinda kommun. Foto: Alf Wesik

Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande Kinda kommun. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-22 09:50

Det blåser således rejäl motvind för Fred. Olsen Renewables och deras planer att bygga 44 vindkraftverk med en maxhöjd på 230 meter söder om Horn och Hycklinge.

-Nu är det ju så att vi måste ta det hela i rätt tågordning, förklarar Hans Måhagen. Först och främst ska det skickas in en ansökan från Fred. Olsen Renewables till Länsstyrelsen, och det har ännu inte skett.

-Sedan är det längre fram i processen som Länsstyrelsen efterfrågar kommunens inställning till det hela. Jag vill inte föregå några beslut, eftersom vi inte haft några möten i majoriteten där saken specifikt diskuterats - men det lutar mot ett veto, ja det stämmer som liberalerna säger.

Avböjer information

På onsdagen kallades kommunstyrelsens presidie till ett extra sammanträde för att bland annat diskutera frågan. Det är nämligen så att Hans Måhagen kontaktats av företrädare för Fred. Olsens med en förfrågan om huruvida kommunen är behjälpt av ytterligare information.

-Vi svarade att vi i dagsläget inte har något sådant behov, förklarar Måhagen.

I det läget svarade Fred. Olsen Renewables att de vill skicka företrädare personligen och ge mer information.

-Vi svarar att vi dagsläget inte vill ha mer information.

Hans Måhagen säger att fler än han uttryckt en irritation riktat mot Fred. Olsens och det sätt de framfört att det ska byggas maximalt 44 verk, när det i själva verket inte kommer att bli så många.

-Det finns inte på kartan ens att vi skulle säja ja till så många. Det är uteslutet, säger Hans Måhagen.

Men han säger att han, liksom andra företrädare för majoriteten, alltså S och M, tagit intryck av det negativa mottagande planerna fått.

-Jag vill inte föregå något, särskilt inte som ansökan till länsstyrelsen ens kommit in, vi vet ju inte om den ens kommer.

-Men nog lutar det åt ett kommunalt veto, alltså att vi säjer nej till alltihop, så mycket kan jag säja.

Ny plan

Hans Måhagen uppger att han från bolagets sida fått besked att en ansökan kommer att skickas in som tidigast i oktober eller senare.

-Det ger oss gott om tid att diskutera inställningen till det hela. Men jag personligen är tveksam.

Han vill även kommentera en kommande motion från liberalerna om att befintlig vindkraftsplan, som pekar ut Gröningeområdet som lämpligt, bör dateras upp.

-Det ställer jag upp på. Jag har själv konstaterat att den nuvarande planen är i behov av uppdatering. Det talas bland annat om en maxeffekt på upp till 100 MW i planen. Bara planerna i Horn och Hycklinge omfattar 44 verk med uppgiven effekt på upp till 6 MW per torn, vilket blir nästan tre gånger så mycket.

-Dessutom tror jag det står någonstans i planen att den ska uppdateras varje mandatperiod. Så ja, det ställer jag upp på, gärna, avslutar Hans Måhagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!